Проект на вестник “Български лекар” за съвместни инициативи!

На вниманието на БАН, БЛС, СУБ, Нац. Алианс “Живот за България”

Копие: Министъра на здравеопазването проф. Николай Петров

Копие: Централните български медии

 

1. Да предложим на президента да конструира комисия по демографските и здравни въпроси, защото демографският срив и разрухата на здравеопазването, както и застаряването на населението ни са най-тревожните национални проблеми!

Трябва да се насъчава раждаемостта сред образованите хора!

2. Да призовем лично патриарха да отслужи молебен за Дух и Здраве на православния български народ, и заедно с него да се обърнем към хората да спрат с тези Богунеугодни самоубийства, защото те, вкл. самоизгарянията, ще продължават!

Да предложим на Светия Синод да разкрие, подобно на католиците, поне 1-2 църковни БОЛНИЦИ и ХОСПИСИ за бедни християни.

3. Да се обърнем към министърката на вътрешните работи да издаде заповед към полицаите да не удрят невъоръжени демонстранти с палки по главите, което е опасно за здравето им (сътресение на мозъка, кръвоизливи в мозъка, опасност от развиване на мозъчни посттравматични тумори), след като по цял свят бият, ако се налага, само по тялото. Със сигурност предстоят нови митинги и сблъсъци, нека предотвратим нови кръвопролития!!

4. Да предложим на министъра на образованието да въведе в училищата задължително обучение по здравно-духовна култура (не по Вероучение, което няма как да стане), за да знаят децата как да се предпазват от социално-значими и полово-преносими болести и от вредностите тютюнопушене, алкохол, наркотици, затлъстяване. А здравната просвета е първата част от профилактиката и трябва да е държавна дейност (чл. 122 от Закона за здравето). Що се отнася до духовността, липсата й предвещава разруха на държавността!

МОН да издаде наредба за издигане на знамето и пускане на химна сутрин в училищата, както и децата да правят физзарядка.

5. Да предложим на здравния министър да определи основните принципи в дейността на МЗ, а именно:

“Уважавай Живота! Обичай Пациента! Почитай Лекаря!

Всеки Човек има право да боледува и оздравява, да страда и умира с Достойнство!”

6. Да се обърнем към медиите да спрат да обругават лекарите, защото това подкопава Доверието – важно условие за успешния диагностично-лечебен процес.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.