Д-р Иван Аврамов: “Триптих за Варна”

От тракийския Пловдив през Добруджа – до черноморската столица Варна. Така накратко географски може да се очертае професионалният път на един доказал се лекар, мъдрец и човек – д-р Иван Аврамов.

Роден и дипломирал се в Пловдив, той е изпратен по разпределение на работа в добруджанските села. Заболял от нефрит след гнойна ангина, се лекува във Варна, където за пръв път вижда необятното море. Обиква не само него, и града, но и една прелестна млада сестра, с която живее вече над 50 години и се радват на 5-те си внучета. Има право на заслужена почивка след хиляди хванати бебета, денем и нощем, в Родилна зала – във Варна и в Добрич. Но творецът не познава отдих. Перото го влече. Издава две прекрасни автобиографични книги, истински апотеоз на Лекаря – “Клетвата” и “Трагична обич”. (Подобни на вълнуващите спомени на проф. Лукан Балабански, който също не престава да твори в родната Лепица; не, истинският Лекар не може да бъде кротък сив пенсионер).

Като него сладкодумен, обаятелен и честен, д-р Иван Аврамов продължава да пише. Новата му книга “Триптих за Варна – антична, средновековна, съвременна) разкрива богатата история на вечната перла на Черноморието Одесос (Варна), безспорно най-красивия български град. Авторът явно дълго време е проучвал данните – по библиотеки и обекти, за да ни разкаже за всичките му исторически и културни забележителности.

Тази книга трябва да стои във всеки варненски дом и често да бъде прелиствана! Защото е написана с толкова обич и сърце. Както се полага на един истински Лекар.  Честита нова книга, колега Аврамов!    

Tags: 

Comments are closed.