Нова хипотеза за образуването на метастазите

Т. г. излезе от печатан тази наша статия в японското научно медицинско списание Nagoya Journal of Medical Science, Vol. 75. Само няколко думи ще разясним същността на хипотезата, но с тях не може да се предаде самия градивен процес на идеята.

Касае се за нова идея за възникването – произхода на метастазите. Първоначално се представят биологични принципи, клиника, патофизиология, хистоцитология и пр., на които досегашната 100 годишна теория за образуване на метастазите чрез клетъчно пътуване (т.н.миграционната теория) няма отговор. В последните години автори смятат, че тази теория не е допринесла нещо положително в лечебния процес на пациентите с метастази т.е. за намаляване на смъртноста даже и с модерната т. н. адювантна терапия.

Във връзка с това тези автори смятат, че трябва да се мисли вече за парадигм – насочване към нови идеи за възникването на метастазите, а именно дали възникването на метастазите няма субцелуларен произход , с помощта на механизъма – in vivo трансфекция. Вече има автори, които започват да пишат и правят изследвания по този въпрос. Според представената хипотеза метастазният процес е субцелуларен -но възникването им по генетичен път, а именно, накратко казано, че канцеровият ген на първичния канцер се залавя от т. н. вирус-вектори (вирус-векторите се използуват в науката като трансмисори) и се пренася към стволови клетки и подобни, които имат регенеративни свойства.

Този пренесен канцеров ген от първичния канцер в стволови клетки или подобни регенеративни клетки резултира, че те се развиват в канцерови клетки и във всеки отделен случай генетично идентични на канцеровите клетки на първичния канцер. Знае се, че стволовите клетки имат свойство да се развиват във всякакъв друг вид тъканни клетки след внедряването им на респективен ген. А тези стволови клетки и подобни регенеративни клетки се намират точно където са и фавуритните места на метастазите, а именно в костния мозък – прешлени, ребра, пелвис, също в лимфни възли, черен дроб и др. Напоследък са намерени стволови клетки и в белите дробове. Трансплантационният начин за образуване на метастази си е отделен процес.

Японците проявиха интерес към тази хипотеза и това е задоволително, че тя ще излезе на световния екран. Да се надяваме на постижения в изследователските центрове в тази насока за спасение на хора чрез прекъсване пътя на образуването на метастазите. Както се знае заболелите не умират от първиния тумор, той се оперира – смърта настъпва от метастазите.

Д-р Никола Шишманов,

Гьотеборг, Швеция

Бел. Ред. Авторът е родом от с. Славейно и е племенник на проф. К. Чилов, син е на сестра му Калина.

Comments are closed.