Лекарите като… каруцари

По презумпция лекарите би трябвало да са най-интелигентните, възпитаните и културните хора на едно общество, пример за подражание и възхищение – както с облеклото, така и чрез обноските си. Не случайно знаменитият лекар-писател Антон Павлович Чехов е казал: “У човека всичко трябва да бъде прекрасно!”. Това пожелание се отнася – безусловно и преди всичко! – за Лекаря!

В публичното пространство има един сайт – zdrave.net – който е най-сполучливият и сигурно най-посещаваният информационен източник за лекарите. Освен това той благородно и безплатно им дава право на мнения и коментари във форума си, и някои от тях са попадения, срещат се и разумни предложения. За съжаление, собствениците на сайта не са предвидили предварително регистриране. Затова участниците в този форум почти никога не се подписват с имената си, което обезценява дори и най-сполучливите оценки и добрите идеи.

Нерядко някои от писачите, удобно и подличко скрити зад безличието си, употребяват нецензурни думи, ругатни, обидни епитети – досущ като каруцари. И отново си спомняме за Чехов. В един свой разказ той описва самотна гаричка, на чиито стени, които тогава са служели като агиттабла, висят надписи като “Ти си глупак” и пр. Нищо ново под слънцето 150 години по-късно, драги Антон Павлович.

Лекаря, ти не си глупак, нито каруцар! Излез на светло, за да създадем елитното съсловно общество, което толкова много ни липсва – на нас и на изстрадалата ни Родина.

Та, нашето скромно.

Comments are closed.