“Златен стандарт” по нуклеарна медицина в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”

Неуморимият изпълнителен директор на УМБАЛ “Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев осигури още една придобивка за лечебното заведение и неговите пациенти: високотехнологичното SPECT/CT, което се определя като “Златен стандарт” при доказване на метастази в скелета от първични тумори в млечната жлеза, белия дроб и простатата, както и в диагностиката, определяне на стадий и на постоперативния контрол при метастази от диференцирани тумори на щитовидната жлеза, простатата, невроендокринните тумори, в областта на ЦНС и др.

 С тази технология се дават хибридни образи, получени от комбинирането на сцинтиграфско и компютъртомографско изследване, което дава с 30% по-точна диагноза; така се намалява наполовина и облъчването на пациента, 3 пъти се скъсява и времето на целотелесно скениране, в сравнение със сега съществуващите планарни гама-камери (на 20 минути, вместо на 1 час).

Тук бе открита най-иновативната хибридна камера в света – модел DISCOVERY ва Дженерал Еликтрик за извършването на SPECT/CT на широк кръг пациенти, вкл. и на деца.

Пациентите могат да идват в Отделението за нуклеарна медицина (зав. д-р Палашев) както с направления, така и самостоятелно.

Tags: ,

Comments are closed.