Тържество на духа

115 години от рождението на проф. Константин Чилов бяха отбелязани в рамките на 16-тите традиционни “Чилови дни” както бе по предварителната програма, приета от министъра на здравеопазването, ръководствата на БЛС, БАН, СУБ, СБМС, Нац. Алианс “Живот за България”, Ректоратите на МУ – София и МУ – Пловдив и редколегията на в. “Български лекар”:

на 15 май в препълнения с медици Голям салон на БАН, в присъствието на чл.-кор. проф. Ваньо Митев, ректор на МУ – София и председател на Съвета на ректорите в България, бе проведено тържественото събрание, ръководено от академиците Дамян Дамянов и Богдан Петрунов, носители на най-високото професионално-съсловно отличие “Български лекар”. Слово за живота на проф. К. Чилов бе произнесено от главния редактор на в. “Български лекар”, а обзор на научното му творчество – от професорите Младен Григоров (кардиолог), Сабина Захариева (ендокринолог) и Людмила Матева (гастроентеролог). Академична лекция за лечението на хроничната миелоза изнесе новият носител на Наградата “Проф. К. Чилов” проф. Стефан Горанов;

на 16 май в присъствието на ректора проф. Стефан Костянев и целия състав на Ректората и Деканата на МУ – Пловдив, бе проведено същото тържествено събрание, като проф. Горанов изнесе същата лекция пред пловдивската медицинска общественост;

на 19 май в Къщата-музей “Проф. К. Чилов” в родното му село Славейно, Смолянско, Свещено място на българската медицина, в присъствието на зам.-председателя на БЛС д-р Юлиян Йорданов, гл. секретар на БЛС д-р Димитър Ленков, други членове на УС на БЛС и пресаташето Соня Славейкова, както и на зам.-ректорите на МУ – Пловдив доц. Борислав Китов, проф. Виктория Сарафян и проф. Мариана Мурджева, проф. Горанов получи едноименната Награда, определена му от здравния министър, председателите на БЛС, БАН, СУБ, Национален алианс “Живот за България” и СБМС; заради значителен принос в българската медицина и висока лекарска етика и морал. Наградата за медицинска журналистика получи Мая Данчева от Програма “Хоризонт” на БНР.

В своето слово проф. Стефан Горанов подчерта, че приема тази Награда като знак на признание за пловдивската школа по вътрешни болести, изградена и утвърдена от личности като професорите Богоя Юруков, Петър Миронов, Антон Митов, Панайот Солаков, Димитър Димитраков и др.

Няма да имат край имената на българите, които ни подкрепят в провеждането на традиционните автентични “Чилови дни”, но ние държим да благодарим най-много на кметския наместник на с. Славейно Сийка Касабова, племенника на проф. Чилов – д-р Никола Шишманов, син на сестра му Калина, който, макар и пенсионер в Швеция, поддържа и ремонтира с лични средства Къщата-музей, секретаря на Клуб “Родопско здраве” д-р Юлия Кисимова и достойния родопчанин Кольо Коджабашев, който винаги е с нас.

Нищо не е в състояние да помрачи нашите традиционни автентични “Чилови дни”! В тяхна подкрепа са не само здравният министър и Колегиумът на МЗ, но и цялото ръководство на БАН, БЛС и Комисията по професионална етика (председател д-р Петко Загорчев).

Защото името, животът и дейността на проф. Константин Чилов могат само да обединяват лекари и пациенти, цялата гражданска общественост!

До нови срещи, скъпи колеги и родопчани!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.