Победи ли търговският манталитет в медицината?

“Клиничната пътека роди лекаря-бюрократ, виртуоз на фиктивни диагнози и на фалшива документация. Диктатът на клиничните пътеки застрашава професионалната етика на лекаря. Корените на клиничните пътеки не са в Клетвата на Хипократ, те работят срещу нея.

Ако българският лекар, този добродушен член на БЛС, остане верен на клиничната пътека, той неволно трябва да изневери на професионалната етика! Ако БЛС ще остане остров на медицинската етика, то НЗОК продължава да бъде остров на бюрократизираната клинична пътека. Между тези два острова все още няма мост. Нужни са мостове, интегрирани усилия…

Болничните директори преди имаха в ръцете си една изпитана библия – Хопикратовата клетва. Тя им бе отнета от невероятния Закон за лечебните заведения, който я замени с нова библия – Търговския закон. Той е добър за други сфери на живота, но не за здравеопазването, тъй като е приеман по чисто икономическа логика.

Догматичното внедряване на Търговския закон породи порочния феномен селекция на пациенти, който причинява тежка асиметрия в разходите на публичните и частните болници, а също и в разходите на областните и на другите болници в даден регион.

Селекцията на пациенти неоправдано увеличава разходите главно на областните болници, които са гръбнакът на болничната система и поемат най-тежката патология, отклонявана към тях от другите лечебни заведения в региона. Получава се едно невидимо паразитиране на извънболничната мрежа, на общинските и частни болници върху областните болници. И не е чудно, че именно те имат и трупат постоянни големи дългове.

Шокообразно и без подготовка здравеопазването стана пленник на търговския манталитет и неговата ефективност вече се измерва не с медицински, а с финансови критерии. Със своя вулгарен пазарен образ здравеопазването надмина другите социални сектори.”

Проф. Веселин Борисов, член на УС на БЛС 

Коментар: Уви, колко е прав в жестоката си диагноза уважаваният от всички нас проф. Веселин Борисов, един доблестен и високоерудиран човек, който винаги казва истините. Но кой иска да го чуе?! Припомнете си колко пъти, и то от самото начало на т. нар. “здравна реформа”, която според нас представлява жестокост и престъпление към здравето на народа ни, в. “Български лекар” я отричаше и отстояваше принципите на уважението към живота, човеколюбието и колегиалността, на правенето преди всичко на здраве – а не само на пари.

Не беше нужна толкова драстична промяна, а само 2-3-кратно повишение на заплатите на лекарите и сестрите. Подкрепяха ни най-изтъкнатите наши медици. “Реформата” обаче бе подплатена от отпуснати от НС немъчени и неотчитани 1 млрд и 300 млн лв… Алчността и нетърпението за бързо забогатяване на т. нар. “реформатори” – които продължават да имат наглостта да изтъкват “заслугите” си за налагането на бездушния им модел “Здравето е стока” и да се сърдят на всички, които “не са ги разбрали” и, представете си, не им се възхищават – надделя над всички хуманни и социални съображения.

В резултат: здравният статус на народа ни рязко се влоши и това е ясно за всички. Както е безпощадно ясно, че специалистите (особено педиатрите, рентгенолозите, анестезиолозите, психиатрите, патологоанатомите), както и сестрите ни драстично – с над 50%! –  намаляха; и това явление ще се задълбочава до вписването им в “Червената книга” на изчезващите професии у нас.

Все по-малко са и лекарите, желаещи да стават научни сътрудници и професори. Кой ще замести вече отиващите си мастити медици, които отдавна вече не са в първа младост? Вероятно ние наблюдаваме рухването на цялата ни здравна система, изчезването на стойностните хора в нея.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.