В УМБАЛ “Св. Иван Рилски” лекуват паркинсон с дълбока мозъчна стимулация

За първи път у нас се прилага дълбока мозъчна стимулация (ДМС) на Паркинсон. Това става в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” (изп. директор д-р Дечо Дечев) от младия неврохирург д-р Красимир Минкин, ръководител на Центъра за хирургия на епилепсия и неговия екип.

Болестта на Паркинсон засяга над 1,2млн души само в Европа. Близо 15% от тях са диагностицирани преди да са навършили 50 години; засягат се еднакво двата пола.

Златният стандарт в терапията е леводопа, въведен преди повече от 30 години. ДМС осигурява електрическа стимулация, чрез кояо се блокират мозъчните сигнали, причиняващи основните моторни симптоми. Невростимулатор се имплантира по хирургически път под кожата в гръдната или коремна област и се свърза с електроди, които се поставят в тези мозъчни зони, контролиращи движението. Тази система за стимулация се нарича също и “мозъчен пейсмейкър”. ДМС е напълно обратима и може да се адаптира към нуждите на конкретния пациентг.

ДМС е доказана при пациенти, чиито симптоми трудно се контролират въпреки оптимизираната фармакотерапия. Те трябва да са имали ясна диагноза Паркинсонова болест в продължение на над 5 години, както и добър терапевтичен отговор на леводопа. ДМС е най-ефикасното лечение за подобряване качеството на живот при тези пациенти. Нещо повече, най-новите устройства за ДМС им дават възможност да коригират своята терапия съобразно променените си нужди. Страничните реакции на ДМС са обикновено обратими и преходни и могат да бъдат отстранени чрез неинвазивни манипулации. ДМС е обратима и не причинява увреждане на мозъчните тъкани. Подобно на всяка терапия, и тук е необходим период на стабилизация и привикване.

Поставянето на ДМС в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” е извършено вече двукратно и е напълно сполучливо, с постигане забележително подобрение на симптомите. Техническото оборудване за осъществяване на ДМС е високотехнологично, включва стереотаксична рамка, инструментариум и софтуер, като и апаратура за невромоторинг на стойност над 300 000 евро. Този център е достатъчен за 8-10 млн население, в случая – за цяла България (имаме ок. 12 000 пациенти, като приблизително 5% от тях са подходящи за ДМС). Това означава, че реалните нужди в момента са около 600 ДМС (приблизително 30 годишно, реално могат да бъдат извършени 20 ). Всяка от тези манипулации ДМС струва 20 000 евро, сиреч става въпрос за 400 000 евро годишно. Нещо повече – лечението с ДМС излиза 2 пъти по-евтино от медикаментозното, което е 70-80 000 лв годишно, т. е. НЗОК ще се облекчи значително. “Ревността” на фармацевтичната промишленост е излишна, защото, нека повторим – става въпрос само за 600 пациентиа. А и за какви корпоративни интереси ще говорим, когато става въпрос за единствената обществена и медицинска цел: подобряване здравето на болния човек?

Коментар. В. “Български лекар” поздравява колегите от УМБАЛ “Св. Иван Рилски” с внедряването на този революционен европейски метод за лечение на Паркинсон и у нас.

Надяваме се НЗОК да включи метода ДМС като клинична пътека в лечението на тази болест.

Tags: , , ,

Comments are closed.