На вниманието на г-н Росен Плевнелиев, президент на Република България: Учредяването на орден “Д-р Стефан Черкезов”

Уважаеми господим президент,

Точно преди 50 години, на 15 август 1963 г., 26-годишният лекар на великотърновското село Стрелец д-р Стефан Черкезов спасява 47 души от пламнал автобус и умира от тежките си изгаряния. Известни са и други над 130 лекари и 15 медицински сестри, починали по време на извършени тежки операции, след заразяване от болестите на свои пациенти, при катастрофи с линейки на път за пациент и пр.

С Решение 1039/20 декември 2012 г. на МС (ДВ/28 декември 2012 г.) 15 август бе официално обявен за ден за оказване почит към всички българи, загинали при спасяване на хора в мирно време (лекари, м. с., полицаи, огнеборци, минни спасители, обикновени граждани) – Ден на Спасението.

Така България стана единствената страна в ЕС, а вероятно – и в света, с подобен държавнически ритуал!

Предлагаме Ви да учредите орден “Д-р Стефан Черкезов”, с който да бъдат удостоявани български и чужди граждани, героично или многократно спасявали човешки живот (лекари, дарявали кръв по време на извършвана от тях операция, дългогодишни кръводарители, водни и минни спасители и пр.).

Надяваме се, също така, уникалният български Ден на Спасението да бъде утвърден и за целия ЕС, за което също бихте могли, ако желаете, да съдействате.

Tags: ,

Comments are closed.