Учреди се варненска колегия към Българската педиатрична асоциация

През изминалия месец на събрание на варненските педиатри и общопрактикуващи лекари се учреди Варненска колегия към Българската педиатрична асоциация (ВКБПА). Инициатор на събитието бе Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към Медицински университет – Варна.

Цел на колегията е да обедини педиатрите и всички лекари от Варна и региона, обслужващи деца, около програмните документи на БПА и да развива регионална дейност, основана на нейните каузи. За председател на Варненската колегия към БПА бе избранадоц. д-р Валерия Калева, ръководител на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика в МУ – Варна.

Варненската колегия към БПА обединява над 100 педиатри, семейни лекари, генетици и детски хирурзи от диагностично-консултативни центрове, частни кабинети, индивидуални амбулаторни практики, детски клиники и отделения във Варна и региона. Те ще се срещат регулярно, за да споделят опита си, да решават проблеми, да дискутират редки случаи от своята практика. Планира се на тези срещи да се канят и специалисти от други области – рентгенолози, микробиолози, специалисти по обществено здравеопазване и др. Ще се организират и специални срещи-лекции, отворени за широката общественост, пациентски и родителски организации.

Тази година Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към МУ – Варна отбелязва своя 50-годишен юбилей. В продължение на три поредни дни (6-8 ноември) в Специализираните клиники по детски болести на Университетската болница „Св. Марина“ във Варна ще се проведат Дни на отворени врати. Гражданите и гостите на Варна ще имат възможността да се запознаят със съвременните достижения на педиатричната практика и наука и да разговарят по интересуващи ги здравни теми с различни детски специалисти. Честването на юбилея ще завърши на 9 ноември с провеждането на Юбилейна научна конференция с участие на педиатри от Варна и цялата страна.

 

Tags: ,

Comments are closed.