Наука, здраве, спорт и музика – една неочаквано добра комбинация в Нощта на учените

Под надслов: „Наука, здраве, спорт и музика – една неочаквано добра комбинация“ премина Нощта на учените, която се проведе за втора поредна година в МУ-Варна.

Събитието откри заместник-ректорът по кариерното развитие, научно-изследователска дейност и следдипломно обучение – проф. д-р Риналдо Шишков. В първата част студенти и преподаватели трябваше да се изправят един срещу друг в проверка на техните знания по анатомия, физиология, химия и физика. Не един или два научни спора се породиха по време на викторината. Във втората част на събитието настоящите и бъдещи учени премериха сили в няколко спортно-музикални дисциплини, отправяйки посланието за важната роля на движението и спорта в ежедневието на всички вас – предпоставка за здрав ум и здраво тяло.

В края на вечерта всички участници имаха възможността да опитат от лечебния чай от българските билки бъз и камшик, който приготвиха преподаватели от Катедрата по биохимия, молекулярна медицина и нутригеномика. Според едно научно проучване, направено в катедрата, някои от българските билки притежават дори по-големи антиоксидантни свойства от познатите ни зелен чай и хънибуш. Връзката между здравето и храната е предмет на друг европейски научно-изследователски проект, в който участват учени от МУ – Варна. С призив храната да ни бъде лекарство и лекарство да ни е храната, както е казал Хипократ, водещият прикани гостите и участниците да възстановят енергийния си баланс с пресни плодове и зеленчуци, ядки и пълнозърнести бисквити.

Tags: 

Comments are closed.