На вниманието на Ръководството на Община и на Общинска болница – Мездра: Върнете Името на д-р Владимирова

КОПИЕ: Комисията по Професионална етика на БЛС

На 5 ноември се навършват 75 години от рождението на местната педиатърка д-р Фабиана Владимирова. Тя напуска белия свят едва 54-годишна, след тежък изнурителен работен ден. Преуморена, едва завърнала се вкъщи, умира мигновено, вероятно от ритъмна смърт или тежък инфаркт. Скоро след това Детското отделение (със зав. уважаваният педиатър и писател д-р Герго Цонков) решават то да носи нейното име, като документират това на специална ламаринена табелка пред входа му.

Чудесно! Това е моралният жест към една самоотвержена колежка. Защото тя го заслужава. И защото ако не уважаваш себе си, не го очаквай от обществото.

Най-ненадейно, по време на летния ремонт на отделението, табелката тихомълком е свалена и… изчезва.

Напразни са усилията на винаги граждански и съсловно ангажирания д-р Цонков тя да бъде намерена или, в краен случай, изработена и поставена отново. Ръководството на болницата се колебае… Във всяко отделение имало починали лекари; е, трябва ли имената на всички тях да бъдат увековечавани?

Разбира се, че не трябва. Но в случая става въпрос за колега, починал фактически по време на работа, или по-точно – вследствие пренапрежението и себеотдаването си при изпълнението ѝ. Още повече, че хората вече веднъж са взели решение за името и табелката. С какво право някой анонимчик – неизвестно кой: изпълнителният директор или новият зав. отделението? – си позволява да го отменя толкова брутално и грозно? Кой си позволява да стои НАД другите, дори и НАД светлата памет на нащи самоотвержени колеги, дали живота си за хората? Още повече, че – недай си, Боже! – това може да се случи с всеки лекар. (Издирили сме над 130 колеги, починали по време на или непосредствено след работа; в тяхна чест създадохме и вече официализирания от МС Ден на Спасението, за който в Общинска болница – Мездра сигурно още не са и чували…).

Очакваме справедливост и полагаемата се почит към името на д-р Владимирова!

Tags: , , , ,

Comments are closed.