65% в полза на разума!

Хулиганските, забранени от закона политически окупации на редица университети в страната, организирани от шепа лекомислени младежи, още недоказали се в нито една област на живота, срещна разумен адекватен отпор в МУ – София. Нашите колеги там спонтанно организираха, за първи път в страната, своеобразен автономен референдум – “За” или “Против” блокирането на учебния процес. Вярно, в него участваха по-малко от 40% от тях, но пък 65% отхвърлиха шантажа и насилието!

Одобряваме мъжественото поведение на ректора на МУ – София чл.-кор. проф. Ваньо Митев (който справедливо предупреди, че ни чакат огромни неустойки, ако някой чуждестранен студент ни осъди, задето е бил възпрепятстван да учи), както и на ректора на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ, които се опълчиха на пошлия елементаризъм и позьорството. Учудващо е благосклонното отношение на десетки преподаватели, които го подкрепиха: не знаят ли, че университетите са място за учение и наука, а не за евтино политиканстване?

Питаме “юначагите”: защо не реагираха, когато в България се ширеше безпардонното мутренско управление Борисов – Цветанов – Дянков, което съсипа икономиката ни и средния и малък бизнес, отвори огромни пробойни и в демографията, и в здравеопазването, изгреба Здравната каса и тласна България в пропастта? Къде ще работят утре, когато завършат, след като безработицата дори и сред зрели, опитни професионалисти е над 25% де факто? Защо са избрали рекета, вместо полемизирането, даването на идеи и решения, убеждението в тях? “Каним премиера да дойде при нас – няма какво да разговаряме с него, не искаме да го изслушване, а ще му поставим искането си за безусловна оставка и той трябва да я подаде незабавно!” – изрепчи се по телевизиите брадясало момче с жълто около устата. (И за какво да ви идва тогава – да му изкрещите “Оставка!”, без да му дадете правото да отговаря?) Я го виж ти – колко е безпардонен, какъв е революционер!

Да, в България няма чуваемост; повечето от политиците ни са горделиви, недостъпни и крадливи.

Но това поредно разрушаване на ценностите в България вече ни идва в повече! На какво ли вече не посегнаха, какво ли не оплюха и обругаха – Парламент, Кабинет, че сега и университетите… До никъде няма да ни доведе този разрушителен бяс. По-скоро – ще ни доведе до изчезването на народа ни, което започна отпреди 20 години. Но – каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи…

Tags: , , , , ,

Comments are closed.