МSD: Пионер в контрацептивните методи

Най-новият контрацептив вече и у нас – уникална комбинация, близка до естествените женски хормони

Покрай всичките ни нерадостни “шампионски” места в ЕС (ниска продължителност на живота, заболеваемост и смъртност от социално-значими заболявания и пр.), се добавя още едно: по аборти по желание (вероятно – поне 60 000 годишно, повечето от които – на ученички). Причината е ясна: ниската здравна култура на подрастващите, а и на възрастните. Българският мъж нехае по отношение опазването на своята партньорка от нежелано забременяване; тя пък разчита на… него. Така само 4% от българските жени използват контрацептиви (при 70% в скандинавските страни!). Както се казва, коментар не е нужен, но няма да се въздържим от повдигания от десетилетия въпрос за необходимостта от задължително обучение по здравна и сексуална култура, все още упорито нечуван от държавниците ни.

Ето, че американската фармацевтична фирма МSD не се отказва, въпреки слабия пазар у нас, да предлага иновативните си фармацевтични продукти и в България. Един от тях контрацептивът ZOELY (nomegestrol acetate/estradiol), който съдържа природните хормони 17- бета естрадиол плюс гестаген. ZOELY има отлична поносимост, употребява се и за лечение на дисменорея, намалява предменструалния синдром, менструалното кървене и риска от ендометриоза, рак на маточната лигавица, доброкачествени тумори на млечната жлеза, старчески диабет и дори акне и мазна кожа; с него се лекува синдромът на поликистозните яйчници. Прилага се без ограничение на възрастта и продължителността на приемане. Може да се каже, че практически няма странични действия.

Другото иновативно контрацептивно средство на МSD е вагиналният пръстен. Той е висококачествен хормонален продукт, който съдържа etonogestrel плюс ethynylestradiol. Използват го вече 40% (почти половината!) от испанските жени – какво по-убедително доказателство за ефикасността му? Поставянето му е лесно, може да се извърши и от самата жена. Вагиналният пръстен отделя тези хормони за 3-4 седмици, след което се подменя. Противопоказан е при риск от венозен тромбемболизъм, чернодробни и панкреасни заболявания и мигрена.

Comments are closed.