Ще имаме ли ОПЛ?

“Догодина 500 000 български граждани ще останат без ОПЛ, защото през м. юни изтича 15-годишният гратисен период (първоначално беше 10-годишен, бел. Т. Н.), в който те трябваше да придобият специалност по Обща медицина.”, тревожно съобщи в. “Труд”/8 декември. Сметката е проста: при 500 ОПЛ са записани от 500 до 1000 души. Друг е въпросът колко от тях са осигурени…

По този тревожен въпрос сме писали неведнъж. Лесно е сега да бъдат упреквани колегите защо не са започнали да специализират. Как да стане това – след като трябва да си намерят заместник при отсъствията за курсовете и изпитите. И след като, съгласно НРД трябва да са на разположение 24 часа в денонощието – положение против Кодекса на труда и всякакви морални норми на поведение. После се чудим защо много от ОПЛ вече страдат от Синдрома на изпепеляването, т. е. хронична преумора и безразличие към работата.

Какво да коментираме повече, и то срещу Нова година?

Сега вече убедихте ли се колко бяхме прави, когато предрекохме “Прогнозис песима!” (бр. 5/1998) относно заченатата в грях и алчност, без остойностяване на лекарските дейности и изградена информационна система “здравна реформа”.

Tags: 

Comments are closed.