НЦЗПБ: 170 години от рождението на Робърт Кох, основателят на медицинската микробиология

В края на м. г. Лабораторията по микробиология при НЦЗПБ с ръководител – неговият директор проф. Тодор Кантарджиев, Лекар на България и член на Редколегията на в. “Български лекар”, организира тържествено отбелязване 170-годишнината от рождението на основателя на медицинската микробиология д-р Робърт Кох (1843 – 1910).

Роден в гр. Клаустол край Хановер като трето от 13-те деца на минен инженер, на 5 години се научава сам да чете от вестници. През 1862 г. е приет за студент в Гьотингенския университет и го завършва само след 4 години. Започва частна медицинска практика във Валщайн, Източна Прусия, но тя го отекчава и по цели часове проучва трупове на починали от антракс животни, като си служи със случаен микроскоп, подарък от жена му през 1871 г. по повод 28-мия му рожден ден; разполага и с миниатюрен микробиологичен инкубатор и само година по-късно в кабинета открива антраксния бацил. Скоро жена му намразва собствения си подарък, но вече е късно – той е обсебил съпруга й… Избират го за член на Берлинското здравно бюро, където си оборудва лаборатория с въведените от него класически методи за изследване – “висяща капка”, паничките “петри” и морски свинчета.

На 24 март 1882 г. – историческа дата, неслучайно тя е обявена от СЗО за Ден на туберкулозата! – съобщава за откриването на причинителя на туберкулозата. (Интересно е, че по време на изнасянето на доклада пред Берлинското физично дружество, когато огласява откриването на микобактериум туберкулозе, знаменитият Рудолф Вирхов възмутен напуска залата, в знак на несъгласие; той е твърдял, че болестта е наследствена… Колко трудно понякога биват разбирани гениите!).

А през онези времена туберкулозата е била истински смъртоносен бич: тя е отнасяла всеки четвърти англичанин и всеки шести французин. И до днес от нея умират поне 1,4 млн души по целия свят. Няма орган на човешкото тяло, който да не може да превземе (с изключение на космите и ноктите). За великото си откритие Кох получава Нобелова награда (1905)

През 1883-84 е на експедиция в Египет, където умират близо 58 000 заболели от нея; там открива и изследва холерния вибрион.

Труден характер, не понасящ противоречия, Кох се развежда и се оженва за красива актриса. Открива 21 болестотворни микроорганизма – на маларията, коремния тиф, сънната болест и пр. Не е красноречив оратор, но работоспособността му е изумителна. Много от учениците му стават световноизвестни бактериолози.  През 1908 г. те учредяват медал “Робърт Кох” за почитане на най-великите лекари. Почива от инфаркт на 67-годишна възраст.

Кох е олицетворение на принципа, че човек може да пада и да побеждава, но винаги трябва да има богато въображение и висок дух!

Понастоящем в България функционират 34 лаборатории по туберкулоза. Д-р Елизабета Бачийска създаде и 2 потвърдителни национални референтни лаборатории; с упоритите усилия на микробиолозите от НЦЗПБ от 50 на 100 000 заболели след 10 ноември днес сме на старата кота от само 29!

Интересно е, че нашите микробиолози са открили, че антраксни спори могат да се пренасят и инокулационно при хероин-зависими…

Tags: , , , ,

Comments are closed.