Прочетено

“Самата система на КП е прогнила, безсмислена и вредна, тя срина здравеопазването. А НЗОК иска да ги пренаписва!? Тя е един бюджетар-платец и с нищо повече не трябва да се бърка в Медицината! Обаче НЗОК не упражнява и ефективен контрол на парите, които раздава на договорните си партньори. Тя е напълно излишна!”

Коментар. Това сме го писали още преди структурирането на НЗОК; кой да ни чуе?…

“Ако се сведе броят на болниците пропорционално на населението и се въведе истински европейски стандарт за качество на грижите, в България ще има 2 МУ, 4 УМБАЛ и 12 първокачествени болници, както и 28 Центъра по спешна помощ, обслужвани само от парамедици, специализанти и 4 консултанти-лекари на централа, които напълно могат да задоволят нуждите на България от модерно здравеопазване. Простите неща обаче са не само гениални, но и трудно изпълними, защото от мастодонтите в здравеопазването се хранят хиляди калинки през последните 20 години, а народа и лекарите – кучета ги яли…”

Коментар. За съжаление, в условията на т. нар. “здравна реформа”, която започна без абсолютно задължителното остойностяване на лекарските дейности и изградена (още не функционираща нормално) информационна система, и при наличието на все по-задълбочаващ се кадрови дефицит, това наистина е невъзможно.

“Масово в ЛЗ лекарите не ги е еня за болните. Работят, колкото им плащат – т. е. почти нищо…”

Коментар. Е, за 6-700 лв кому ще му пука за болните? Това свръхмизерно заплащане буквално уби Човеколюбието и Хуманната Медицина! Търсете вината у “реформаторите”, някои от които все още искат да стават депутати, а на други им лъсна досието (д-р Стефан Сираков – Страхил).

“Глупаците в България са като печурките – днес ги береш, утре пак никнат.”

И още 2 цитата:

от големия критик проф. Боян Пенев:

“Политически се освободихме, но краят на духовното ни робство още не се вижда…”/1924 г.

и от знаменития чех Константин Иречек:

“Тук е пълно с партийни течения и партизанска злоба. Чуждестранецът чува най-лоши неща за българи от самите българи.”/1886 г.

 

Смъртността от мозъчни инсулти

“Според Евростат за държавите от ЕС смъртността от мозъчни инсулти през 2010 г. е съставлявала 9% от общата смъртнаст. При това тя показва големи разлики за отделните страни – най-ниска е във Франция (23 на 100 000 души от населението за жените и 31 – за мъжете; в България е най-висока: съответно 152 и 214).

През периода 1995 – 2000 г. във всички страни на ЕС се наблюдава тенденция за понижаване на смъртността от инсулти, тя е различна за отделните страни. Средно за ЕС понижаването е с около 39%, а за някои европейски държави е дори приблизително 60%. (За България тенденцията към понижаване тази смъртност за същия период е едва ок. 15%). Основните причини за намаляването на смъртността е в конролирането на сърдечно-съдовите рискови фактори (преди всичко на хипертонията) и ограничаването на тютюнопушенето, както и подобрението на лечението на инсултите.

Тенденция за понижаване на смъртността от инсулти се наблюдава и в САЩ – от 88 на 100 000 население през 1950 г., вече е 23 през 2010 г.”

 

Проф- Димитър Хаджиев,

в. “Форум медикус”/20 януари

 

Коментар. На първо място си позволяваме да се усъмним в достоверността на данните. Вярно, че, по вина на самонадеяните и престъпни “реформатори” огромна част от населението беше буквално лишена от достъп до медицинска помощ, че, особено по селата, на хората няма кой да им премери кръвното, камо ли да го лекува. Просто е невъзможно смъртността ни да бъде цели 7 пъти по-висока, отколкото във Франция! Явно, при немалко смъртни случаи по малките градове и селата не се прави аутопсия (а и кой да я направи – в цялата страна има само 73 патологоанатоми!), просто в смъртния акт автоматично се пише “инсулт”, и точка, да идва попът…

Друг – и не по-малко тревожен! – е въпросът дали лечението на мозъчните инсулти е адекватно, дали разполагаме с тромболизиращи медикаменти (да, скъпи са – но нали човешкият живот е безценен!?) и дали ги прилагаме своевременно при исхемични инсулти.

Въпроси, които заслужават отделно и задълбочено разискване на отделен семинар.

Tags: ,

Comments are closed.