На вниманието на Министъра на отбраната Ангел Найденов: Официализиране от МС на ритуала на Деня на спасението, 15 август

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

На 15 август 1963 г. д-р Стефан Черкезов попада в катастрофа и спасява от пламналия автобус 47 души, но загива на следващия ден от тежките си изгаряния.

По предложение от в. “Български лекар”, подкрепено от ръководството на ВМА, през 2005 г. обявихме тази дата за Ден на Спасението и оттогава на 15 август  пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (в градинката пред ВМА) точно в 12 ч. се отдава чест на този герой с 2-минутно мълчание, придружено от сирените на линейки.

Издирили сме имената на още 130 лекари и 15 медицински сестри, загинали по време на работа. Има и поне 100 санитари, загинали при изнасяне на ранени от бойното поле през Отечествената война; известно е името и на мичман Димитър Димитров, който изхвърля горящи снаряди от миноносец и загива, но спасява него и другарите си.

С Решение на МС 1039/20 декември 2012 г. 15 август вече е официализиран като Ден на Спасението, с което България стана единствената страна в ЕС с подобно честване.

За съжаление, тогавашната вносителка Десислава Атанасова е пропуснала да включи и описание на ритуала, за да бъде официализиран и той (чрез 2-минутно мълчание точно в 12 ч. в цялата страна), както е постъпил проф. Любен Беров (Решение 211 на МС/31 май 1993) с Деня на Ботев и загиналите за свободата на България.

Обръщаме се към Вас с предложение да направите съответните постъпки пред МС за официализиране на ритуала на вече одобрения от МС Ден на Спасението. Това несъмнено ще бъде само от полза за реномето на България и МО пред ЕС.

Инициативата ни е подкрепена от МЗ, БЛС, БЧК, БАН, СУБ, ректорите на Медицинските университети и др.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.