И в Мездра – както навсякъде другаде…

Организирахме в Общинския съвет на Мездра представяне на новата книга на д-р Герго Цонков “Три книги в една”. Той е вероятно най-известният лекар в този град и околностите му: дългогодишен зав. Детското отделение, вече над 80-год., продължава да работи като ОПЛ.

Нещо повече: с десетки свои храбри и принципни кореспонденции е повлиявал на местните здравни велможи да разхлабят хватката около вратовете на колегите (пословичен ще остане случаят с договора за обработване от болничния персонал на… 100 дка царевица – едно безумие, което се прекратява след смела публикация на д-р Цонков в тогавашния в. “Здравен фронт”, но пък му спечелва нови гонения от страна на самозабравилите се номенклатурчици.

Успяват да го прокудят в Ботевград; само след 2 години му семолят да се върне – нямат друг толкова подготвен педиатър… И той учудващо (поне за мен) се прибира, благородно опрощаващ, в родния край. За да продължава да лекува не само болестите, но и обществените недъзи, да воюва за правата на своите колеги.

Затова и очаквах на представянето (открито от зам.-кмета инж. Генади Събков) да присътват едва ли не всички колеги от Мездра. Зер, той толкова много ги е защитавал и е страдал от доблестта си заради тях.

Ще се учудите ли:

Не дойде нито един лекар!!!

(Познати истории от родния ми Ямбол…)

Е, защо тогава това неблагодарно и вече тотално лишено от дух и колегиалност съсловие да бъде защитавано?

И то напълно си заслужава съдбата.

Tags: ,

Comments are closed.