Документация/БЛС: Ще имаме ли ДСГ?

Председателят на БЛС д-р Божидар Нанев е изпратил писмо до здравния министър д-р Евгений Желев, в което изразява становището, че методологията на финансиране по клинични пътеки се е изчерпила и блокира системата, като води до нежелани явления на свръххоспитализации и нереални данни в националната здравна статистика.

Във връзка с тези тревожни явления, БЛС намира за крайно наложително сформирането под патронажа на министъра на междуведомствена работна група на експертно ниво от представители на МЗ, МФ, НЗОК, БЛС и др., за да се разработят на методологично и технологично ниво диагностично-свързаните групи (ДСГ). Желанието на БЛС е ДСГ да бъдат въведени и финансирани още от 2010 г.

Коментар:
В. “Български лекар” винаги е отхвърлял позорните за медицинското Изкуство клинични пътеки (единствени в Европа!), които са източник на фалшификации, надлъгване, източване на НЗОК и спънка в лечението на пациента, и е настоявал те да бъдат заменени с ДСГ. Присъединяваме се към предложението на БЛС до здравния министър. Същевременно изразяваме скептицизъм, че ДСГ ще заменят КП още от догодина.

Tags: , , , ,

Comments are closed.