Пневмококовата болест

Пвневмококовата болест е:

1. Глобален здравен проблем
2. PREVENAR – възможности за ваксинопрофилактика

На VII Конгрес по микробиология доц. Димитър Попов, началник на Клиниката по пулмология при Клиничната болница на МВР, изнесе тревожни факти: 16 млн са смъртните случаи годишно от пневмококовата болест (пневмония, менингит и сепсис, причинени от Streptococcus pneumoniae); 1 млн от тях – при деца под 5-год. възраст!

Пневмококовата болест е петата причина за смърт, за над 50% от пневмониите, придобити в обществото и за 30-50% от нозокомиалните (вътреболничните) инфекции в САЩ.

До 70% от хората носят в назофаринкса си стрептококовия пневмокок! Рисковите групи са: хората с отслабена имунна система; намалена физическа активност; срината имунна система – СПИН, грип (10-20% от населението в САЩ боледува годишно от него!); недохраненост; под 5 и над 65-годишните; пушачите; страдащите от допълнителни болести (ХОББ, диабет, злокачествени новообразувания, чернодробна цироза); живеещите в старчески домове с обслужващ медицински персонал; затворниците.

Затова всички те подлежат на имунизиране с ваксина срещу пневмокока. Тя осигурява защита в над 90% и намалява риска от хоспитализация с близо 30%, а заболеваемостта от пневмония със или без бактериемия – с 45%.

Освен пневмония и останалите инвазивни пневмококови заболявания (менингит, септикемия), стрептококус пневмоние причинява и неинвазивни (остра форма на отитис медиа, синузити, бронхити, ринити, фарингити). Той е най-честият причинител в етиологичната структура на дихателните инфекции за България (доц. Димитър Попов, началник на Клиниката по пулмология, алергология и хематология при Медицинския институт на МВР).

PREVENAR е пневмококова полизахаридна конюгатна ваксина, като лицензиран пречистен продукт, съдържащ 23 от общо известните 91 пневмококови серотипа. PREVENAR e въведен и масово прилаган в САЩ. Благодарение на него случаите от пневмонии, причинявани от стрептококус пневмоние са намалели с 94% (от 80 на 4,6 на 100 000 от населението!) Ефектът от прилагането му върху деца се мултиплицира и върху възрастните, които ги гледат – така се получава не само индивидуален, но и колективен имунитет! – и това го прави изключително икономически изгоден.

Приложена масово и в Канада (върху 340 000 души), тази ваксина е допринесла за предотвратяване на 12 смъртни случаи, 74 случаи на пневмококов менингит, 8 187 на пневмонии и 80 400 на възпаления на средното ухо.

PREVENAR е въведен вече в имунизационния календар на 37 страни; в скоро време те ще надхвърлят 50! Препоръчва се и за често боледуващи деца (от пневмонии и отити, хронични респираторни и бъбречни заболявания), както и на деца, на които предстои да посещават ясли и градини или вече са техни питомци (Доц. Пенка Переновска, началник на Клиниката по детски болести при УМБАЛ “Александровска”).
Ваксината PREVENAR е единствената пневмококова конюгатна ваксина с доказано документиран профил на безопасност. Тя е призната от СЗО за най-ефективния начин за предпазване на децата от пневмококовата болест. Затова СЗО препоръчва на всички останали страни приоритетно да включат PREVENAR в имунизационните си календари.

Сред тях е и България…Докога?!

Tags: , ,

Comments are closed.