Професор Тодор Кантарджиев, лекар на България, директор на НЦЗПБ: И нашите комари могат да пренасят западнонилска треска!

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ, носител на най-високото професионално-съсловно звание “Лекар на България”, председател на Българската асоциация по микробиология, сподели пред национален всекидневник мнението си относно някои инфекции. Цитираме част от него:

“М. г. в Сърбия, около Белград, имаше над 200 случая на енцефалит, причинен от т. нар. “Инфекция Западен Нил”; появи се и в Северна Гърция. В момента тя засега и много европейски страни. През 1997-98 година в Румъния регистрираха няколкостотин случая, които протекоха доста тежко.

От 100 души, ухапани от заразени насекоми – кърлежи или комари, причинителят на Западнонилската треска прониква при 10% и те получават състояние, наподобяващо лека вирусна инфекция: няколко дни с неразположение и температура; вирусът се е размножил в организма, но той се е преборил с него. Обикновено по-малко от 1% от тези 10% развиват тежкото заболяване – било като треска, било като енцефалит. Ако в Румъния е имало 700 души с енцефалит през въпросната 1997 г., ухапаните от кръвосмучещи заразени инсекти трябва да са били между 70 000 и няколкостотин хиляди.

Разбира се, заразяването зависи и от имунната система на организма, и от възприемчивостта му към чуждата генетична информация на микробите, попаднали в него.

Нашите комари могат да пренасят Западнонилска треска. Екзотичният тигров комар пренася други 2 опасни вирусни инфекции – денга и чиконгуня. Първата протича с треска и много силна болка по гръбначния стълб, а втората – с прояви на полиартрит. Слава Богу, такива трески у нас все още няма…

В Италия обаче попаднаха такива заразени тигроми комари чрез внос на стари автомобилни гуми. Първата година имаха 10-тина случая, втората – 100-тина, третата – вече 1000…

Трябва да помним, че всеки лев, спестен за профилактика от МЗ или общините, струва хиляди и може да коства човешки животи.

НЦЗПБ контролира областите, в които има вирусни трески, пренасяни с кърлежи и комари. Всички хора с енцефалит и трескаво състояние ги изследваме и за Западен Нил.

Силна държава = стабилен контрол на инфекциите.

Преди 40 години имахме по-добър контрол от всичките западни държави. Сега спестяваме от лаборатории. Само преди 3 години имахме 23 000 ругистрирани случаи на морбили, при условие, че поставяме 2 ваксини с цена по 50 лв. Ние сме една от малкото държави, която поставя 2 задължителни ваксини за тези заболявания – на 13-месечна възраст и на 13 години. и какво се оказа? Ваксините се хвърлят и голяма част от тях не се поставят на децата…

Защото не са искали и родителите, и лекарите.

Tags: , ,

Comments are closed.