Съдете НЗОК!!!

Алепативният съд потвърди решение на Столичния градски съд НЗОК да заплати на УМБАЛ “Св. Анна” (изп. директор д-р Димитър Димитров, член на редколегията на в. “Български лекар”, носител на Наградата за обществено здраве “Акад. Тошко Петров”) 187 000 лв лихви заради забавено с 6 месеца плащане на договорени дейности. Тези пари ѝ се дължат не само по силата на общия принцип на Закона за задълженията и договорите, но и от НРД.

Не са приети възраженията на НЗОК, че отношенията ѝ с болниците били… “властнически” (?!?), а не договорни (?!?).

Ето докъде е стигнала наглостта и бездарието на управителката ѝ, за чиято оставка отдавна настояваме!

Ще цитираме някои интересни коментари по случая от форума на здраве.нет, към които безусловно се присъединяваме (защото отдавна пишем същите, по смисъл):

“От НЗОК ни глобяват предимно за технически пропуски – липса на подпис или печат. При изписване на 6 медикамента през НЗОК (налагащи се при почти всички хроници) ОПЛ полага 12 подписа и печата на 3-месечните рецепти и 18 подписа и печати в рецептурната им книжка и амбулаторния лист. Пресмята се лесно: общо 31 подписа и печати на всеки средностатистичен хроник!! Вече не ги презаписвам в пациентската си листа. Не ми трябват освободени от потребителски такси или с рецептурни книжки. Тези хора ми носят само загуби. Само хартията на техните рецепти ми струва 2 лв. И – ще ги освобождават от такса за наша сметка?! Откъде-накъде!! Просто тежат на практиката ми и се старая да не ги приемам в нея или, по възможност, да ги изхвърлям…”

“Контрольорите от НЗОК влизат в кабинета ми, без да питат, като ченгета, дори и вътре да има разсъблечен за преглед пациент. ИАМО да ми каже защо не се защитават правата на пациентите, след като никой не ги пита дали позволяват да им прекъсват прегледа (който е свещенодействие, бел. Т. Н.).”

“И аз поне 10 години не записвам нови пациенти, освен ако не са в работоспособна възраст. А от 2000 г. досега съм изритал от практиката си поне 250 неблагодарни или капризни. И нямам нито едно оплакване до НЗОК от тях. С тези 250 пациента по-малко съм си вдигнал доходите поне с 50%.”

“Как така изведнъж се появи дупка в бюджета на НЗОК? Ако др. Тодорова бе служител на частна здравноосигурителна фирма, досега да са я изритали хиляди пъти по некадърност. От самото си основаване преди 14 години НЗОК плаща под себестойността на дейностите и дефицитът ѝ се увеличава непрекъснато. Партиите, които са на власт, постоянно бъркат в здравните сметки и закърпват други текущи разходи, защото здравните вноски удобно не са отделени от консолидирания републикански бюджет. Ние, вносителите им, само си мислим, че това са пари за здраве; всъщност ги даваме на правителството да прави с тях каквото намери за добре. И повече от половината не отиват за здравеопазване.”

“НЗОК е глобална черна каса на високо мафиотско-държавно ниво (защото държавата отдавна се е сляла с мафията (по-точно – е нейно оръдие). Ако имаше повече здравни фондове, това нямаше да се случи, защото партийната касичка НЗОК трябваше да е фалирала, а управителката й – да е в затвора, както се е случвало с много здравни фондове в САЩ.”

“Как така взаимоотношенията на НЗОК с ЛЗ били “властнически”?! Нали са договорни? Така я и наричаме: “договорният партньор”. Значи – когато трябва да ни глобяват, и то само за дребни технически пропуски и да ни плащат заработеното със закъснения и без лихви, са договорни партньори; когато обаче съдът ги задължи да ги плащат, са властници?! Закривайте тази фалшива продънена Каса!”

“НЗОК ще фалира от законно изискуеми лихви.”

“Наистина е време да фалира тази паразитна и пошла структура, създадена прибързано, самохвално и престъпно. Тодорова се провали тотално. В НЗОК и РЗОК работят жалки и нискообразовани хора.”

Коментар. Не се наемаме да твърдим какви хора работят в структурите на НЗОК, защото не ги познаваме, а и не е наша работа да им даваме оценка – това е право само на тези колеги, които често контактуват с тях. Но във втория си мандат управителката ѝ показа отчайващо безсилие и пълна липса на мениджърски способности, талант и фантазия, и позорно се провали. Защо тогава се натиска да управлява толкова отговорна институция? И колкото по-скоро си отиде вкъщи, толкова по-добре за цялата здравна система.

Макар и отзивите в здраве.нет да са анонимни, те съдържат самата истина. И как така пък в тях не открихме нито един – нито един!! – положителен коментар и отзив по отношение дейността на НЗОК и нейната баш-началничка?!

Що се отнася до налаганите глоби – те са планирани в дейността на монополната и безалтернативна НЗОК – 10 млн лв. годишно.

Ето каква уродлива структура ни създадоха баш-реформаторите на Костов. И същите тези алчни бездарници и негодяи отново драпат ли драпат към властта…

Ще ги допуснем ли?!

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.