Лекарят не може да бъде убиец!

Да коментираме съобщение, че съд в Белгия е удовлетворил молбата за евтаназията на изнасилвач и убиец, осъден на доживотен затвор.

Защо да не я издаде? В Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург) евтаназията е разрешена. Впрочем, в случая тя е доброволна и е позволено да се прилага, когато човек я поиска, защото повече не може да понася  болки и страдания.

Обикновено я искат раково болни, но също и хора с невродегенеративни болести, вследствие на които не могат да се самоубият. И в други страни евтаназията е разрешена: Австралия, Колумбия, Япония; в Европа – освен Бенелюкс още и в Швейцария (ок. 300 души годишно!); също и в 2-3 американски щата (първи беше Орегон, после – Монтана, Вашингтон).

За първи път обаче я иска затворник. Лично мен ме смути, че съдът постановява да бъде извършена в болница от лекар. Не знам кой колега ще се съгласи да я направи. Лекарят не може да бъде убиец, поне според нашите български представи! Не случайно Законът за здравето изрично забранява евтаназията.

Да уточним също, че евтаназия е гръцка дума, означаваща “красива смърт без външна намеса”, превежда се и като “благородна смърт”, дори “милосърдие”. Без да я споменава поименно, бащата на медицината Хипократ забранява на лекарите да навреждат на хората с каквото и да е било. Същото ги съветват и Парацелз, и Авицена, и всички други велики лекари.

Случвало ми се е в практиката да ме молят за смърт!

– Да, имал съм двама тежко болни от рак възрастни хора. Искаха ми морфин в по-големи дози, че да си “отиват по-бързо”. Разбира се, отказах. Не искаха да се мъчат и да бъдат в тежест на близките си. Престанаха да ядат, да пият вода и да приемат лекарства. Фактически – се самоубиха. Бяха достойни хора!

Comments are closed.