Живот, отдаден на родопчани

Навършиха се 90 години от рождението на д-р Атанас Дафовски, главен лекар на Окръжна болница – Кърджали от 1961 до 1984 г.; една светла личност, висок професионалист, голям човеколюбец, незабравим колега и мъдрец.

Той поема ръководството на болницата в трудно време, но до края на лекарската си практика с отговорност и достойнство отстояваше позициите си. Родом от смолянското село Петково, д-р Дафовски въплъщаваше в себе си най-добрите черти на родопчанина – родолюбие, сърдечност, честност. Участник във втората фаза на Отечествената война, след демобилизацията си следва медицина в София. Дипломира се през 1950 г. И се посвещава на родопчани…

Преминава през всичките етапи на лекарската йерархия – ординатор, зав. ВО, за да стане главен лекар и близо четвърт век да носи бремето на този висок пост. Скромен и толерантен към всички, той живееше с проблемите на болницата и колегите. Сутрин идваше първи, отиваше си последен. Така и го запомнихме: с високата му професионална и обща култура, пословичното трудолюбие и добродетелност. Бюрото му беше толкова отрупано с книжнина, че беше невъзможно да се постави и един том отгоре.

Д-р Дафовски е създателят на терапевтичната помощ в нашата болница. Пример е за десетките клиницисти, преминали през нея, които и до днес го помним като Човек и Лекар. Достъпен за всички нас, привързан към живота, хората и техните страдания и болки. Заради всестранната си дейност и за големия му принос за укрепване на здравеопазването в града и региона, през 1979 г. той бе удостоен със званието “заслужил лекар”.

С изключителна отговорност се отнасяше към строежа на новата болница и нейното обзавеждане; тя фактически е негово дело.

Днес ние имаме примера на всеотдайния, благородния ръководител на Областната болница д-р Атанас Дафовски, чието име единодушно и с почит приехме за свой патрон след кончината му.

Животът се измерва не с годините, а с дирята, оставена след нас.

Д-р Тодор Черкезов,
изп. директор на
МБАЛ “Д-р Ат. Дафовски” – Кърджали

Tags: , ,

Comments are closed.