Наградата за студент на годината за 2014г. на Борис Андонов от МУ – Варна е за принос в развитието на националните студентски политики в България

Наградата „Студент на годината“ за принос в развитието на националните студентски политики, изграждащи имиджа на Националното представителство на студентските съвети в Република България ( НПСС ), тази година бе присъдена на Борис Андонов, студент по медицина 6 курс в Медицински университет – Варна. Тържествената церемония се състоя във Военния клуб в София.

Националният приз „Студент на годината” се учредява в началото на 2006 година по инициатива на делегатите в Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в Република България и традиционно се провежда под патронажа на Министъра на образованието и науката.

Когато аз започнах да уча, Студентски съвет беше доста по-затворена структура, отколкото трябва да бъде. Като негов председател отворих структурата и я направих ясно разпознаваема за всеки един студент в университета. Всеки студент, който изяви желание спокойно може да присъства на общо събрание, да изяви мнение, да даде предложения за събития и да се чувства „на място“, а не като „на гости“ или като „за малко“ в тази структура. Гордея се и благодаря на ръководството на МУ – Варна в лицето на ректора проф. Красимир Иванов, затова че от началото на моя мандат като председател, Студентски съвет получи офис на територията на сградата на Ректората. Така всеки един студент, когато има нужда и въпроси знае къде да намери човек, от когото да получи необходимите отговори, а не да пише мейли и писма и да чака отговори след 5 дни.

Именно затова държах всеки представител на курс, който е в общото събрание на студентски съвет, да има поне двучасово приемно време в рамките на седмицата, така че той да бъде лесно откриваем и разпознаваем от колегите в курса. Също така правихме проверки и запитвания в отделните курсове как дадения представител, който е избран от тях, върши своята работата и следихме за присъственост на събранията. За първи път направихме събранията общи събрания, които по устав на повечето други структури не надхвърлят две на семестър – за начало и край.

По време на моя мандат ние имаме 51 общи събрания, което е своеобразен рекорд за тези 2 години и ако може да бъде подобрен, това ще бъде от новото ръководство на студентски съвет при МУ – Варна. Повечето правят т.нар. структура с изпълнителен съвет, която аз никога не съм харесвал, защото при нея 7 човека решават вместо 50 или 100, а при нас това го няма. Проблемите на студентите нямат почивен ден и почивни седмици, именно затова вратата на студентски съвет винаги е отворена.

Именно мнението, както и отзивите и коментарите в интернет на всеки студент са коректив и оценка за нашата работа. Винаги сме държали от една страна да отговаряме своевременно в рамките на няколко часа, а не на дни или седмици. Също така винаги  сме се стремили всичко, което се случва в този университет да бъде отразявано навреме в сайта или съответно във Фейсбук пространството. Ние създадохме сайт, който вече има над 1 млн. хита, за което мога да благодаря на Тургай Калинов, като негов администратор, а Фейсбук страницата ни има повече последователи, отколкото са студентите в университета.

Comments are closed.