“Бургаската болница”, “Написано в Дума” – Библиография на д-р Кънчо Марангозов

Д-р Кънчо Марангозов е добре известен на нашата медицинска общественост. Акушер-гинеколог, дългогодишен главен лекар на Бургаската окръжна болница, депутат – той винаги е правел впечатление с нестандартността и изключителната си почтеност. От трибуната на Парламента той буквално громеше лъжедемократите, които обаче успяха силом да прокарат обречената си на провал, (но осигурила им солидни лични облаги) псевдореформа. Статиите си относно нея, поместени във в. “Дума” д-р Марангозов е събрал в “Написано в “Дума”.

Сега, от разстоянието на 10-те години, буквално съсипали българското здравеопазване и отчаяли лекарите и техните пациенти, виждаме колко прав е бил тогава видният наш мениджър, когато ни предупреждаваше, че е престъпление болниците да стават търговски дружества, лекарите – ЕТ, а здравето – стока: тогава българската медицина ще стане бакалски магазин. Тези летописи на онова бурно време сега звучат като неин реквием. Не е зле да ги препрочитаме и… да се срамуваме, задето не намерихме успешно противодействие на ликвидаторите.

Що се отнася до книгата “Бургаската болница”, тя не е обикновен летопис; в нея са описани толкова много вълнуващи образи. Само един пример: с незабравимия клиницист д-р Иван Чилингиров. Като съвсем млад лекар в родния си Айтос, д-р Марангозов го вика на консултация посред нощ за тежък случай. Д-р Чилингиров пристига от Бургас към 1 ч с личния си автомобил и не само назначава лечението на пациента, но и извършва визитация на цялото вътрешно отделение, коригира лечението на почти всички – и си тръгва обратно чак към 4 ч. След 20 години, постъпил в ОАРИЛ като пациент, д-р Чилингиров преглежда съседите си по легло, макар самият той да е не по-малко болен от тях…Това се случва, разбира се, във времето, когато никой не е и чувал за капитационни суми и клинични пътеки…

Днес неуморимият д-р Кънчо Марангозов е изпълнителен директор на новооткритата болница “Слънчев бряг” – с 20 легла, безупречно оборудвани кабинети по вътрешни болести, хирургия, АГ, УНГ, орална хирургия, стоматология и най-съвременна апаратура – скенер, компютърен рентген, клинична лаборатория. Най-новото ни лечебно заведение (получи разрешение от министър д-р Евгений Желев) вече е ползвано не само от курортистите на Слънчев бряг, но и от гражданите на Несебър и неговата община, които не са имали болница от… 2400 години!

Честито и за много години!

Tags: , ,

Comments are closed.