В болница „Св. Екатерина” се прилага успешно оперативно лечение на пациенти с пълно запушване на сънните артерии

Заболяването на артериите кръвоснабдяващи мозъка засяга хиляди пациенти в България и води до тежка инвалидизация и смърт. Годишно в УНСБАЛ “Св. Екатерина” се оперират над 100 пациенти със сътресение на сънните артерии, съобщиха от болницата. В продължение на десетилетия се считаше за невъзможно оперативното лечение на болни с пълно запушване на вътрешната сънна артерия водещо до исхемичен мозъчен инсулт.

В клиниката по съдова хирургия и ангиология на УНСБАЛ “Св. Екатерина” вече трета година се прилага успешно оперативно лечение на пациенти с пълно запушване на сънните артерии по съвременна оперативна стратегия и тактика. Положителните резултати постигнати при оперативното лечение на повече от 80 пациенти с пълно запушване на вътрешната външна артерия, дава увереност на хирургичните екипи в УНСБАЛ “Св. Екатерина” да продължи въвеждането на най-съвременните оперативни методи за лечение на тази категория пациенти, на която досега беше отказвано оперативно лечение.

Новост представлява и съвременния подход възприет в УНСБАЛ “Св. Екатерина” и утвърден на последния конгрес във Вършава – Полша, май 2009 г. на Европейското Общество по сърдечно-съдова хирургия към по-ранното опериране на тези пациенти, без да се изчаква излишно дълго време.
17 юни 2009 | 11:33 | Агенция “Фокус”

Tags: 

Comments are closed.