АКТАВИС: 30 дка европейска генерика

30 000 кв м (30 дка) – толкова е разгънатата площ на интегрираната производствената мощност на АКТАВИС – Дупница, завършена точно преди 1 година. Чрез модернизирането на завода са оптимизирани работните процеси, опазена – околната среда и осигурени – здравето и безопасността на служителите. А тук са останали наистина най-способните от тях: постепенно и плавно, за няколко месеца, заводът освобождава 500 от амортизираните и неспособни – или нежелаещи – да се приспособят към новите производствени условия работници (притежание не само на компютърна грамотност, но и на висока съвременна квалификация и дисциплинираност).

В наложителното свиване на раздутия щат участват и синдикатите, защото повелята на днешния европейски пазар е повече от ясна и безпощадна: или гъвкавост и приспособимост, гарантирани от стегнат оперативен колектив – или криворазбрано сиромахомилство и обща гибел на всички заедно (завод и хора).

Този стил на работа, според единодушното признание на всички, е дело и заслуга на новия изпълнителен директор инж.-химик Иван Урумов. Допълнително специализирал в Англия, той въвежда в АКТАВИС най-модерните за Европа производствени принципи: качество, ефективност и безопасност на генеричните лекарствени продукти. А те са не по-малко важни от оригиналните: представляват 50% от продаваните в ЕС лекарства, а цените им са с 30 до 90% по-ниски; това води до 25 млрд спестени евро; 10 до 30 са конкуриращите се компании за всеки продукт отделно (което допълнително снижава цените и достъпността на тези лекарства); произвеждат ги общо над 700 фармацевтични компании с над 130 000 служители.

У нас делът на генеричните лекарства е 74% (при 63% в САЩ и 42% в ЕС), а пазарната им стойност – 43%. АКТАВИС осигурява 10% от генериката в България. Но, колкото и парадоксално да звучи, ние не толерираме генериците (за разлика от 70% от страните на ЕС – където напълно се реимбурсират само те, а пациентът, който е пожелал оригинала, си го доплаща лично.)

Политиката за устойчиво развитие на генериците в България предполага:
Финансова обезпеченост при продажбата им и насърчаване на предписването и отпускането им (аптекарите да не са заинтересовани да продават по-скъпи медикаменти);
Скъсяване на срока за получаване на генеричен и реимбурсен статут.

По този начин чудесни предприятия от рода на АКТАВИС ще се разгръщат все повече и ще облекчават лекарствената ни политика с произвежданите от тях генерици, които са напълно равностойни на оригиналните и далеч по-евтини и достъпни от тях – което никак не е без значение за обеднелите, лутащи се между отчаянието и Надеждата български болни.

Честит професионален празник и за много години, приятели от АКТАВИС! Вие отдавна сте спечелили доверието на лекари и пациенти – а това е най-необходимото условие за устойчиво развитие.

Коментар:

Денят на българското лекарство (24 юни, Еньовден) бе създаден през 1994 г. по наша идея, одобрена от първия председател на СФБ маг.-фарм. Боримир АТАНАСОВ (документирано във в. “Български лекар”, бр. 5, 6/1994). Още следващата година Еньовден прерастна в професионално-съсловен Празник на фармацентите, производителите и търговците на лекарства, който организирахме няколко години подред съвместно със СФБ. От известно време насам обаче ръководството на новосъздадения БФС си го присвои, прекръствайки го на “Фармацевтични дни”. (Помните ли: “Летен Медицински Университет “Проф. К. Чилов” – вместо нашите “Чилови дни”? Познати истории…) Съдбата на плагиатите и крадците на идеи и чужд интелектуален продукт е известна…

Но нека да не вгорчаваме най-силния и слънчев ден на годината. Честит Еньовден, честит професионално-съсловен празник на всички български братя-колеги фармацевти, както и на производителите и търговците на лекарства! За много години!

Tags: , ,

Comments are closed.