Патонатомията в УМБАЛ “Свети Георги” работи с най-модерната техника и инструментариум

В клиниката по патоанатомия на Университетска болница “Свети Георги” се работи с най-модерната в страната техника. Единствено при нас в цяла България е осигурен 24-часов непрекъснат цикъл на работа и никога не сме страдали от липса на кадри. Това съобщи изпълнителният директор на болницата доц. д-р Илия Баташки по повод изявлението на доц. д-р Бенямин Анави, ръководител на Катедрата по обща и клинична патология в Медицинския университет – Пловдив, че клиниката не разполагала с необходимия инструментариум, апаратура и персонал.

Не отговарят на истината и твърденията на доц. Анави, че УМБАЛ “Свети Георги” не отделя средства за ремонт на електронния микроскоп в Клиниката. Той ни е предоставен от Медицински университет – Пловдив, тъй като ние сме в непрекъснато тясно сътрудничество с висшето училище, обясни доц. Баташки. Като жест на благодарност, макар апаратът да не е собствственост на болницата, ние сме го ремонтирали и той в момента работи, допълни изп.-директор. Очевидно доц. Анави бърка вида собственост или не приема, че Медицинският университет и болницата са различни и самостоятелни институции.

Освен на техниката са извършени и строително ремонтни дейности за 70 хил. лв. – за да бъдат обновени и климатизирани работните помещения и административната част на Клиниката по патоанатомия. Междувренно в началото на година УМБАЛ “Свети Георги” е закупила за 200 хил. лева последен модел лабораторен тъканен процесор, който позволя да се правят всички видове изследвания.
 
Всяка година извършваме близо 28 хил. операции, в 22 хил. от тях се налага прилагане на т. нар. метод “гефрир”, обясни доц. Баташки.

Наясно сме, че в този случай отговорността на патоанатомите е огромна и че работата им в подобна ситуация е от жизненоважно значение за пациентите. Затова болницата е закупила този свръхмодерен апарат, който в значително по-кратък срок дава много по-прецизни резултати, каза доц. Баташки.

Престъпно е да се подвежда обществеността с твърдения, че патоанатомията не разполага с необходимия инструментариум и вместо скалпели се налага да се използват “китайски ножчета”.  УМБАЛ “Свети Георги” е най-голямата болница в Южна България – тук се лекуват 7% от всички болни в страната. Ако не разполагахме с необходимия инструментариум, ние нямаше да имаме право да извършваме лечение по клинични пътеки и при нас нямаше да се обучават бъдещите лекари, каза доц. Баташки.

Освен инструментите, които ние закупуваме, наскоро получихме и дарение от български емигранти във Франция, което включваше инструментариум за всички наши клиники, потвърди той. 

Средната заплата за Патоанатомията при пълен работен ден е 1055,91 лв. Висшият медицински персонал получава 1972 лв., а лаборантите – 725 лв.

Tags: , , ,

Comments are closed.