XIII Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари ще се проведе от 7 до 10 октомври в Телекомуникационния ендоскопски център на Медицински университет – Плевен

По традиция всяка година през октомври студентската общност организира този международен младежки форум с цел да привлече студенти по медицина и млади лекари от България, европейските страни и целия свят. Както и досега, студентите се стремят да докажат и защитят съвременния лик на МУ-Плевен с акцент върху прилагането на новите технологии в образованието и клиничната практика.

Ендоскопският тренировъчен център за телемедицина, уникален за цяла Източна Европа, се е превърнал в емблема на Медицинския университет със своята експериментална операционна зала и два тренажора, които привличат все повече български и чуждестранни студенти. Тук за първи път в България, се въведе робот-асистираната хирургия в клиничната практика, като в момента на разположение са две системи и четири екипа за роботизирана хирургия в гинекологията, урологията и общата хирургия.

Тази година мотото на Конференцията – One Way Ticket to Innovation (Еднопосочен билет към иновациите), съвършено отговаря на образа на Медицински университет – Плевен, за който единствен възможен път за развитие в бъдеще, е прилагането на иновациите в медицинската практика и обучение.

Участниците в тазгодишния научен форум ще имат привилегията да присъстват на ключова лекция по роботизирана хирургия, изнесена от проф. Робърт Холоуей, световно признат пионер в тази област, един от директорите на Болницата по Онкогинекология във Флорида и съосновател на Глобален роботизиран институт към същата Болница.

Един от почетните гости, който ще допринесе за обогатяване плеядата от иновации с лекции върху най-новите постижения в своята научна област ще бъде проф. Вилиян Платиканов, д.м., завеждащ Клиника по Анестезиология, спешна, интензивна и морска медицина към Медицинския университет–Варна.

За четвърти пореден път Международна изследователска фондация Хасуми-България организира своята традиционна годишна научна среща със своя доверен партньор Медицински университет – Плевен. В рамките на XIII Международна медицинска научна конференция за 9-та поредна година Фондацията, заедно с другия си дългогодишен партньор – БАН, ще запознае научната общност с последните достижения в имунотерапията на рака.

Специална лекция ще изнесе д-р Кеничиро Хасуми, Почетен доктор на МУ-Плевен за 2014 г. и гост професор в Университета Томас Джеферсън, САЩ. Темата на неговата презентация е свързана с традиционната терапия на напреднал белодробен карцином и възможностите за комбинирането ѝ с терапевтична ваксина, получена на основата на дендритни клетки. Други видни учени, сътрудничещи на Фондация, също ще участват в презентациите и дискусиите по време на Конференцията.

Tags: ,

Comments are closed.