На вниманието на Бойко Борисов, министър-председател: Защо не почитаме героите си?

КОПИЕ: Йорданка ФАНДЪКОВА, Кмет на София

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА,

 

На 15 август т. г., Деня на Спасението, една улица в Сливен бе кръстена на името на местния художник Йордан КЮВЛИЕВ (р. 1877), който на същата дата през 1910 г. при опит за спасяване на давещ се човек на плажа край Несебър, се удавя сам,. едва на 33. Така трябва да бъдат почитан подвигът на самоотвержените герои-българи!

На 14 август предложиххме на Йорданка Фандъкова обект в София да бъде кръстена на най-големия съсловен герой д-р Стефан ЧЕРКЕЗОВ. Преди промените на 10 ноември е имало подобна улица в столицата, но е била преименувана по настояване на престараващ се “демократ”, чието име бе забравено (или не искаха да ни го упоменат). Подхвърлил, че щом е герой на социалистическия труд, този човек вероятно ще да е бил някакъв активен борец или председател на ТКЗС…

Колцина от нас имат историческа памет и изпитват необходимост от изказване на признателност? Без отговор остана и предложението ни до Общинския съвет – Ямбол да бъде увековечено името на големия патриот (доброволец в 2 войни!) и най-почитан лекар в града за времето си д-р Петко МОМЧИЛОВ, незаслужено оклеветен, осъден на смърт и безцеремонно разстрелян .

А нима не заслужават своето признание и увековечаване самоотвержените столичани, спасили от вълните на Черно море деца и удавили се от преизтощение – Христо Стефанов и Петър Тодоров (през 2012 г., край Синеморец) и Григор Кумитски (юли 2015 г.)?!

И, нещо не по-маловажно: как ще растат без финансова подкрепа техните невръстни сирачета?! С какво са длъжни те да изкупуват саможертвата на бащите си, дали живота си за друг, чужд живот, а оставили собствените си дечица без бащина опора?!

Не става въпрос само за учредяване на орден “Д-р Стефан Черкезов” за удостояване на спесителите, а и за отпускане на заслужени държавни пенсии за осиротелите семейства на тези герои!!

Извинете ме за горчивите думи, но не знам другаде да има толкова неблагодарна, непризнателна и бездуховна страна, както тази, която наричаме Родина! И толкова безразлични към обществените предложения държавници. А първият от 7-те смъртни гряха, определени от папа Григорий Велики, е: гордост…

Tags: , , , ,

Comments are closed.