Елате при “Свещената планина”!

Бащата на историята Херодот (484 – 425 г. пр. Хр.) Херодот нарича Родопите “Свещената планина, пречистваща и зареждаща с живот, където лесно се общува с отвъдното и Космоса”.

Какво можем да добавим към неговото мнение отпреди близо 25 века, освен безусловно да се съгласим?

Присъствах на 6-тата Родова среща на Хемиковия род, проведена в техния Златоград.

В миналото той бил наричан Даръ-дере (Долината на просото), после – Беловидово, поради цвета на бяло варосаните си къщи. Оттук е тръгнал прословутият Хекимов род. Оснавал го е Димо Манолов Стоянов (роден ок. 1770). Насилствено принуждаван от бея на селището да приеме исляма, Димо го е пребил и избягал в Цариград. Там, а по-късно – и в Бейрут, е изучавал медицина. Придобил опит и знания, се е върнал след 20-тина години, за да лекува съгражданите си. Тук вече се подвизавал и брат му Стоян, най-видният местен билкар. Уменията на Димо направили силно впечатление на населението, което започнало да го нарича Хекимина (Лекаря, турцизъм).

Двамата братя умират през 1836 г., по време на страховитата чумна епидемия (“Чумавото”, обезлюдила Родопите – заразени от свои пациенти.

Докато Стоян бил бездетен, Димо оставил 4 деца, 2 от които продължили професията му. Най-големият му син Никола (роден ок. 1810), изпратен преживе от баща си да учи медицина в Александрия, владеел турски, арабски и гръцки. На връщане се отбил в Божи гроб и станал хаджия. Лекувал хората от целия Одрински вилает; някои пращал на минерални бани, на други влияел и чрез внушение. Вероятно хаджи Никола Хекимина е първият български физиотерапевт, балнеолог и клиничен психолог. Брат му Георги (роден ок. 1820) също учил медицина в Александрия, след което работил 20-тина години на остров Малта, но също се върнал в Златоград.

Двамата братя основали нещо като днешната “групова практика”: хаджи Никола приемал болни в специален кабинет, Георги разнасял с кон и дисаги лекарства по махалите. Там някъде се заразил от свой пациент от жълтеница и скоропостижно починал, оставяйки 9 сирачета.

Не само Димо, Стоян и Георги Хекимови са починали, спасявайки човешки живот. Не по-малко драматична е участта на братовчедите-хирурзи Божидар и Кирко, които умират от преизтощение след извършени от тях тежки среднощни операции. След напрегнато нощно дежурство, по време на сутрешна визитация издъхва и друг лекар от този знаменит лекарски род – д-р Костадин Цунцов, началник на местното педиатрично отделение.

Над 50 лекари и цели 6 жертви от тях, загинали заради живота на своите пациенти! Ето – това е най-многобройният и възхитителен лекарски род в България!

На Родовата среща присъстваха близо 300 души от цялата страна. Имаше десетки инженери, учители, програмисти. Голяма част от Хекимови са многодетни; дават солидно образование на всичките си деца.

Самият Златоград разцъфтява. Главен виновник е предприемчивият местен бизнесмен Александър Митушев, който за 20 години е стегнал стария квартал и е оъздал модерен СПА-център с ресторант-винарна и няколко “Александрови къщи” – кокетни двуетажни хотелчета с всички възможни удобство. Не само това – създал е и Етнографски музей, Конферентна зала, Механа “Беловидово” невероятен Почивен комплекс край с. Ягнево, с язовир за спортен риболов и редица атракции, вкл. стрелба с лък и езда.

Споразумяхме се тук да развиваме Родопски здравно-духовен туризъм (наоколо има 4 разкошни параклиса) и в края на м. май догодина да проведем Родопския здравен Събор, създаден от Клуб “Родопско здраве”, със спортни и културни прояви, ръководени от девиза на Клуба – “Любов, Движение, Радост”.

Елате в Свещената планина Родопите – поне за 3-5 дни, за здраве, тонус и красота!

Tags: 

Comments are closed.