Защо техни светейшества мълчат?

Едно съобщение мина незабелязано на фона на полицейските блокади в Брюксел и Париж: ислямисти-нашественици изхвърлили от гемията си 12 свои сънародници, чиято вина е, че са християни. Този ужасен факт не ни се поднася за пръв път. Но така и не разбираме какво става по-нататък с убийците, когато стъпят на европейска земя: и тях ли наивните германци ги посрещат с цветя и сандвичи, а либералните им държавници ги подслоняват в луксозни жилища с осигурени социални помощи и здравни осигуровки, макар че не са внесли и цент в бюджета им? Или ги съдят и осъждат на глоба с порицание? Кой да ти каже.

В случая буди недоумение и упоритото мълчание от страна на светите старци, т. нар. “Техни Светейшества” – римо-католическия Папа и “Вселенския Патриарх”, който жестоко наскърби Родината ни, чийто “мъжествен” президент го удостои дори с най-високия ни орден (за какви ли заслуги към България?). Вероятно десетки хиляди са избитите християни в Сирия, вкл. и дечицата им, от освирепелите джихадисти на Ислямска държава, да не говорим за обезглавените монаси и разрушените църкви и манастири, но “Техни Светейшества” не пророниха и звук. Виж, когато става въпрос за паметника на Екзарх Йосиф, тогава светиня му Вартоломей е особено агресивен.

Какво още чака либерална Европа, която пред очите ни се самоубива за втори път (след Първата световна война, променила я завинаги)? Тя вече е заляна от тъмни враждебни сили, скована от страх, културните ѝ прояви, цялото ѝ досегашно слънчево общуване на парализирани и помрачени. А Меркел-ханъм дръзко заяви, че няма да променя миграционна политика, макар тя очевидно да е пагубна за Германия и цяла Европа.

Нещо повече: съгласила се е с настояванията на Обама да продължи санкциите срещу Русия, макар Германия да страда повече от нея от тях. Подкрепили са го и Камерън, и италианският премиер, и френският външен министър. Що за лицемерие: Европа се надява на ударите на Русия срещу Ислямска държава и в същото време я обезсилва чрез тези глупави санкции.

Обезумелите европейски псевдолидери скоро ще бъдат също изхвърлени от лодката. Лошото е, че тази злощастна съдба очаква и европейците и децата им…

Недоумение буди и друг един момент в европейско-руските взаимоотношения. След кървавия атентат в Париж, отнел живота на над 130 невинни хора, по всички стадиони пееха “Марсилезата”, емблематичните сгради бяха осветявани с цветовете на френското знаме. Няма лошо.

Но защо след като се разбра, че двойно повечето – над 230-те жертви (сред тях – и 25 деца) от руския самолет бяха взривени също от терористите на Ислямска държава, никъде не се изпя една руска песен (не говорим за химна – а напр. за “Катюша”) и нито една сграда не бе осветена с цветовете на руското знаме? Нима руските майки страдат по-малко от френските? Нима тези невинни хора не са жертва на същите варвари, които окървавиха и Париж? И животът на руснаците е по-малко ценен, отколкото на французите?

Позорно бе и отсъствието на американския президент на Парада на Победата в Москва по повод 70-годишнината от разгрома на хитлерофашизма, не по-малко кървав от ислямистите. Срамно, поне за мен, бе отсъствието там и на нашия “мъжествен” президент, макар че за тази Победа са дали живота си над 30 000 български войничета.

Обезумяла, сенилна, либерална Европо, спри да мериш с два различни аршина. Защото вече ти мерят ковчега…

На целия този тревожен фон, огромно недоумение буди решението на европейските лидери да продължат санкциите срещу Русия с недвусмислената цел да я отслабят. И какво излиза? От една страна – уж са в един окоп с нея в битката срещу джихадистите, а същевременно воюват със съюзника си… Странна голика. За сетен път се доказа, че ЕС няма адекватни лидери! Има само суверени.

Е, да се сърдят тогава на себе си, когато отново загърмят атентатите (не им го пожелавам, разбира се, но те са неизбежни) в градовете им.

Тази двойнственост и коварство на Европа ще й коства главата.

Comments are closed.