През Новата 2016 г. – 71 000 бебета?!

Отминалата 2015 г. донесе крайно неприятна новина с демографско измерение – новородените ни бебета са едва 58 000; печален “рекорд” в националната ни история. Не се съобщават данни за етноса им – сигурно поне 30% от тези дечица са на родители с небългарско (ако не – и враждебно нам) самосъзнание. Срамежливо се крие и броят на починалите ни сънародници – при всички случаи са около 115 000; сиреч – прирастът ни е дълбоко отрицателен, т. е. стопяваме се с главоломна скорост поне от 57 000 души годишно.

По демографския въпрос сме били тревога още от 1988 г. (тогава излезе все още единствената документално-публицистична книга по темата, “Децата, без които не можем”, в която твърдяхме, че след 300 години ще умре последният българин!), десетки статии и интервюта. В нощта на общинските избори предложихме (по БНТ, в интервю с Димитър Цонев) БАН да организира Кръгла маса по този първостепенен национален проблем № 1. Явно са ни чули, защото са я свикали след само 10-тина дни (без да ни поканят…).

С изумление разбрах това от една неизвестна, поне на мен, професорка от БАН (професори днес – под път и над път, доксан докуз, както казват агите), която пред същия водещ уверено заяви, че… до 2020 година прирастът вече ни няма да е отрицателен, а нулев. Разшифровано, това означава, че само след 4 години у нас ще се раждат и умират поравно; не е трудно да се изчисли приблизително: при тогава вероятните 120 000 починали ще имаме и точно толкова – 120 000! – новородени… Което е абсурдно – при продължаващата масова миграция на младежите ни и неудържимото застаряване на населението.

Но ето, че в светлите прогнози бодрячески се включи и… самият МС, според когото още през Новата 2016 г. новородените български бебета ще бъдат ни повече, ни по-малко 71 000.

Как ли ще стане това невиждано чудо на демографските стратегии?! С агитации, призиви, рекламни клипове, примамливи премии (в Унгария напр. вече дават 33 000 евро за всяко трето дете), заплахи за уволнение, партийни поръчения? Едно дете спонтанно подсказа формулата по “Хоризонт”: “Ако бях министър-председател щях да давам на хората повече пари, за да се раждат повече деца”. Какво по-ясно?! Но докато то стане премиер, държавата и нацията вече ще са на ръба на изчезването.

Само след 11 месеца ще видим дали обещанието за 71 000 новородени ще се сбъдне. Дано, дано, дано… Ех, че работа ще се отвори тогава на акушерките! Само да не са като онази идиотка, която няма право да се нарича тяхна колежка – дето бие по главите ревящите пеленачета с юмруци и бутилки, за да ги приспива…

Tags: 

Comments are closed.