Сексът е прекрасно здравословно занимание, но трябва да бъде безопасен!

В Деня на влюбените разговаряме с д-р Тотко Найденов, гл. редактор на в. “Български лекар”, автор на над 45 книги, много от които – на любовна тематика (“222 любовни лекарски истории”, “Джобен гид за любовта и секса”, “Напиши ми любовно писмо”, “Нощна птица”, “Болестите и сексът на държавниците” и др.).

– Д-р Найденов, винаги сте твърдял, че хората, редовно извършващи секс, живеят 6-8 години повече от “сексуалните въздържатели” и изглеждат много по-младолики за възрастта си.

– Твърдя го не аз, а изследване на английски лекари. Под “редовен секс” те разбират да се върши поне 2 пъти седмично. Разбира се, всичко е строго индивидуално – зависи от възрастта, съпътстващи заболявания и т. н., но принципът е еднакъв. Мартин Лутър направо го е препоръчвал 8 пъти седмично. Сексът действително е незаменимо деяние, животворно и стимулиращо както тялото, така и душата. Той е имуностимулатор и заместител на фитнеса, ако щете, защото при него се отделят до 200 калории. Той прави хората щастливи и е незаменим също и като антидепресант (а кой днес не е тревожен и напрегнат?).

Любовта е източник обаче не само на радост, но и на мъка (когато е несподелена). Тогава тя е сред основните фактори за самоубийствени намерения и опити, немалко от които – уви, успешни.

По данни на СЗО всеки 24 часа по цялото земно кълбо се правят 100 млн сексуални общувания, нека да ги наречем така. (Става въпрос за хетеросексуални, разбира се). От това приятно занимание обаче 1 млн жени забременяват. Всеки ден 150 000 жени правят аборти, а 50 умират от усложненията им. Значителна причина за стерилитета е прекарани в миналото и хронифицирани СПИ (трипер, хламидиаза). Нека не забравяме и още един тревожен факт: че поне 1%, т. е. 1 млн души от извършващите в денонощието секс се заразяват с някоя от 20-те СПИ (сексуално-предавани инфекции), като около 7000 от тях прихващат смъртоносния СПИН (5500 души дневно умират от него). Затова СЗО пледира: “Правете секс – но безрисково!”, сиреч – винаги с презерватив при случайни партньори. Има и друг призив, на американските лекари: “Живейте в семейство!”, т. е. общувайте сексуално само с един партньор.

– Спазва ли се това правило?

– Едва ли. След като изневярата е сред основните причини за разводите, самоубийствата (както вече казах) и убийствата. И за нежеланите забременявания и придобиването на въпросните СПИ.

– Кажете нещо и за перверзиите.

– Няма перверзия, когато има взаимно съгласие, не се употребява насилие и не се използва служебна или финансова зависимост. Зрелият човек е свободен да прави каквото си иска, стига да не прибягва до изброените средства. От 3 до 6% от мъжката популация са хомосексуалисти, но нима това трябва да ни вълнува? Лично мен много ме дразнят гей-парадите, защото не искам някоя да ми натрапват в очите своите сексуални практики.

– Изводът в този празничен ден е ясен: “Правете секс – но безопасно!”

– Точно така. Обичайте се – това е залог за здраве и щастие! И винаги – умната!…

“БЛИЦ”

Tags: ,

Comments are closed.