В чест на Тодоровден се открива родопският здравно-духовен туризъм

На Тодоровден, 19 март, събота, в смолянското село Момчиловци тържествено ще бъде открит Родопският здравно-духовен туризъм. Мястото е особено подходящо за това – тук не само въздухът е боров и отрицателно-йонизиран (гони свободните радикали, които злокачествено израждат клетките), но и прословутото момчиловско кисело мляко е подквасено с бацилус булгарикус; посетителите неусетно упражняват нископланински туризъм, местната храна се приготвя без мазнини и запръжки, а хората са слънчеви, ведри и гостоприемни. В с. Момчиловци има и няколко кокетни селски туристически къщи.

В центъра му се намира известното в Родопите лековито Аязмо, а наоколо има 28 параклиса – цяла Света гора, където може да се измоли здраве от Всевишния.

Родопският здравно-духовен туризъм е една стара идея на д-р Тотко Найденов, гл. редактор на в. “Български лекар” и председател на Клуб “Родопско здраве”. Намерил интерес у кметицата Сийка Суркова и тур-операторката Мария Цветкова, той им е предложил да открият начинанието на именния му ден. Тогава ще връчи на селото и почетното звание “Център на българския здравно-духовен туризъм”.

Тук, на 21 май, събота, ще се проведе и 7-мият Родопски здравно-духовен Събор, като по обед участващите в него лекари ще посетят Къщата-музей “Проф. Константин Чилов” в съседното с. Славейно, Свещено място на българската медицина, където ще връчат едноименната награда на проф. Боряна Делийска, национален консултант по нефрология, в рамките на 19-те традиционни Чилови дни, създадени също от д-р Найденов.

Tags: , , , ,

Comments are closed.