Църквата – като Хитлер?!

С потрес научих, че Сливенската епархия е забранила венчавката между католици и православни… Нищо, че отдавна има споразумение между двете световни християнски крила за взаимно признаване на тайнствата – брак, кръщене, опело. Папата и Вселенският патриарх дават, сливенския митрополит – не. Помним също така и изявлението на пловдивския владика Николай, че Папа Йоан-Павел бил… еретик и нямало да го допусне в храма.

Значи – част от БПЦ заприлича на… самия Хитлер. Защото още с встъпването си на власт той прокарва през Райхстага “Закон за чистотата на нацията”, съгласно който се забраняват всякакви контакти, вкл. сексуални между чистокръвни арийци и евреи. Закон, който заклеймява Любовта?!

Ето, същото са сторили и сливенските отци. Нищо, че Спасителя е символ на Любовта между човеците, независимо каква вяра изповядват. Той ни е завещал: “Това е законът: обичайте се един другиго!”. Без да уточнява дали, преди да се влюбим, трябва да се интересуваме от етноса, възрастта, произхода или вероизповеданието.

И всичко това става в страшното време на настъплението на ислямския фундаментализъм!

Да си припомним, че преди 3 години Светият Синод излезе със заклеймяваща декларация срещу… асистираните репродукции (“бебе в епруветка”) и сурогатното майчинство. Жените трябвало да забременяват само от съпрузите си и никоя друга да не износва плод, заченат от чужд генетичен материал. Това бе нечувано: православните ни водачи да заклеймяват Майчинството и Децата!! Сякаш св. Богоридица не е била, според каноните, фактически сурогатна майка: та да не би св. Йосиф да е биологичният баща на Исус, нали е заченала от Светия Дух?

Тогава излязох с гневно писмо в медиите. На другия ден Ловчанският митрополит се появи по 1-2 телевизии и срамежливо избъбри в брадата си, че Светият Синод се отказва от въпросната си декларация. А нима един-единствен митрополит може да отмени документ, подписан от още поне 10 негови колеги? Те защо мълчаха и не взеха отношение?

В случая го очаквам относно невероятното решение на сливенските духовници, които не се посвениха да посегнат на най-важната същност на нашата църква и нейния създател – Любовта между човеците.

Tags: 

Comments are closed.