Прочетено

“България е сред 4-те страни в ЕС с най-голям брой жертви на здравната система. 1,2 млн европейци на възраст под 75 години е можело да бъдат спасени при по-добри условия. У нас “неспасените” са над 500 на всеки 100 000 от населението. Смъртните случаи са щели да бъдат по-малко, ако самите граждани са били по-образовани в здравно отношение, по-малко бедни и с по-високо съзнание за здравето си”.

………….

“МЗ отне разрешителните за дейност на болница “Папуров” – Търговище, ощетила НЗОК с 200 000 лв за 2007 г. Заради фалшиви хоспитализации д-р Добрин Папуров е осъден на 3 години условно (той бе над 20 години председател на РЛК – Търговище, бе и член на УС на БЛС.) “Лекувал” е фиктивно и други хора, които дори не знаят къде се намира болницата му. Върху някои от тях е оказван натиск да лъжесвидетелстват пред съда.”

“Заради такива крадливи мързеливци, настанили се в БЛС на всички нива и други “мениджъри” сме на това незавидно положение.”

“Ако направим ревизия на РЛК – Търговище (а и не само там) ще открием много пикантни информации и фактури за напоителни купони в елитни кръчми.”

 

Здраве.нет

Коментар.

А къде са били Контролните и Етичните комисии на съответните РЛК?

 

Или ние – или вие!!

 

“Пациентите ще престанат да бият лекарите, когато отношението им към тях отново стане цивилизовано и човешко. Превърнахме ги в търговци и те приеха тази роля с отворени обятия и голямо желание. И ето го резултата: нито медицинското обслужване е на ниво, нито хората са доволни. А лекарите гледат на пациента като на банкомат: да му пуска пари и веднага след това да бяга!”

 

“Не може здравето да е стока, а медицината – търговия! На лекарите им тежи, че хората вече не ги уважават, но това ще стане отново, когато не ги гледат в ръцете, а работят честно, за да им върнат здравето и им спасят живота. не могат да заблудят никого. Човек не уважава месаря и залзаватчията, просто си разменят стока и пари. Беше убит хуманизмът и в здравеопазването, и в образованието, но не става и вълкът да е сит, и агнето – цяло.”

 

“А морални норми за лекарите няма. Едва ли някой би се нахвърлил върху лекар без основание. В голяма столична болница платих 900 лв за опериран мой близък – дадох парите на някаква секретарка без документ! И още други 5 придружители направиха същото.

Ругал ме е сънен лекар по Коледа, защото съм го безпокоил. А нали е дежурен точно заради това: да го търсят пациенти?! Сякаш съм му дошъл неканен на гости. Затова ги бият лекарите.”

 

“Ако лекарите се отнасят с нужното внимание и отговорност, без високомерие и грубост към пациентите си, няма да има прояви на агресия и грубост от тяхна страна. И ще бъдат по-уважавани, ако престанат да ги възприемат като досадни подвижни портфейли.”

 

“Лекарите да започнат да носят отговорност за пещерното лечение и отношение и за смъртните случаи, причинени от тяхната немарливост и некомпетентност – и чак тогава да имат претенции за добро отношение към тях.”

 

“Като не сте доволни от лекарите си, четете и се лекувайте самички по Интернет. Долно диво неблагодарно племе!”

 

“Докато единствената ценност са парите – така ще бъде: ние няма да ви лекуваме с готовност, ако не ни плащате, вие ще ни биете… До пълна промяна! Или ние – или вие!”

 

Фейсбук

 

Коментар. Цитирахме размяна на остри реплики и мнения във Фейсбук между лекари и пациенти. Изводът е ясен (и плачевен): причината за лошото отношение на лекарите и пациентите, както и обратно – на пациентите към лекарите е… взаимна, двустранна.

“Лекарска етика” – има ли подобна дисциплини в нашите Медицински Университети?

Постарали сме се да изнесем нещо по темата в новата ни книга

 

Кратка история намедицината и лекарскаетика”.

 

Можете да я намерите в книжарниците на Сиела и в медицинската книжарница “Знание” (зад арката на Болница “Александровска”).

 

 

“Българите са невежи и жалки идиоти!”

 

Д-р Калин ТЕРЗИЙСКИ, психиатър, писател, Нова ТВ

Tags: , , , ,

Comments are closed.