Ще почетем ли проф. Шипковенски?

През м. април се навършват 40 години от кончината, а през декември – 110 години от рождението на големия български психиатър проф. Никола Шипковенски.

С носталгия припомняме, че през м. декември 2006 г. отбелязахме 100-годишнината му в родния му град Троян. Тържеството премина при чудесна организация от страна на местните общински ръководители (тогава кмет бе инж. Делян Енкин; днес е г-жа Донка Михайлова, която по време на юбилея бе депутат и се отнесе с подчертано внимание към събитието).

Проф. Шипковенски завършва медицина в София, специализира в Мюнхен. Работи като участъков лекар на с. Орешак, Троянско (1934), след което е общински градски лекар на Троян (1934 – 1937). От 1938 г. постъпва на работа в Университетската нервно-психиатрична клиника, където бързо се утвърждава като един от основоположниците на съвременната българска психиатрия. Проблемите, с които задълбочено се занимава, са съдебната, социална и клинична психиатрия, неврологията, психотерапията и профилактиката, алкохолизмът. Автор е на над 300 научни публикации; член на повече от 25 международни здравни организации и асоциации. Негови монографии са преведени на немски и японски език.

Tags: 

Comments are closed.