Не е нужно да се мият краката на децата, а да се обичат!

Навръх католическия Великден Папа Франциск изми краката на 12 души, между които имаше и мургави брадясали мигранти, може би – дори джихадисти. Този ритуал е взаимстван, разбира се, от кроткия Христос, който го е направил спрямо апостолите преди Тайната вечеря. Означава смирение и любов към ближния.

Нищо лошо. На Боговете всичко е позволено. Но някак-си не отива на простосмъртните им земни наместници или представители.
За пръв път наш патриарх извършва подобен ритуал. По телевизиите не дадоха как Негово Светейшество мие крачетата на дечицата (между тях може би е имало и циганчета или турчета), пък и не е необходимо; щеше да се получи лоша реплика на Папата. Получи се лоша имитация на папата.

Мисълта ни е друга. Преди 3 години Светият Синод излезе с гневна декларация, заклеймяваща асистираните репродукции (оплождането “ин витро”) и сурогатното майчинство. Не можело то лекарите да се бъркат в делата Господни и да забременяват чуждите булки по изкуствен начин – това трябвало да го вършат само съпрузите им. Иначе можело да се родят уроди. Не било богуугодно и износването на чуждо зачатие. Сякаш св. Богородица не е своего рода сурогатна майка – та нали не е забременяла от съпруга си Йосиф, а от Светия Дух?! След като пуснах гневна реплика в един централен вестник, излезе по медиите ловчанският владика и избъбри в брадата си, че Светият Синод се отказвал от въпросната декларация. Да, но тя би трябвало да бъде опровергана от целия му състав, а не от само един неин член.

Светите ни отци обаче продължават да правят нови гафове относно раждаемостта и любовта. Неотдавна сливенският владика отказа да венчае наше българско момче с арменско девойче. Може би трябва да му припомним, че Армения първа призна християнството за официална държавна религия, още в 301 г. (византийският император св. Константин го стори 14 години по-късно). Но подобно поведение – на забрана за Любовта!? – е имал и Хитлер, който кара депутатите си да приемат Закон за чистотата на германската раса, който забранява не само женитбата, но и сексуалните връзки между арийци и евреи… Ето, че доживяхме и наш православен йерей да прилича на Хитлер!

Е, намеси ли се тук Негово Светейшество, скара ли се на сливенския владика, а преди 3 години – възпротиви ли се на декларацията на Светия Синод срещу асистираните репродукции и сурогатното майчинство?

Само с миене на крачетата на дечицата не може да ме убеди, че ги обича.

Comments are closed.