На вниманието на Йорданка Фандъкова, кмет на София: Почитане към героите си

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА,

На 15 август м. г., Деня на Спасението, една улица в Сливен бе кръстена на името на местния художник Йордан Кювлиев (р. 1877), който на същата дата през 1910 г. при опит за спасяване на давещ се човек на плажа край Несебър, се удавя сам,. едва на 33. Така трябва да бъдат почитан подвигът на самоотвержените герои-българи!

За втори път Ви предлагам обект (улица, площад) в София да бъде наименован на най-големия герой на лекарското съсловие д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и почива от тежките си изгаряния. Преди промените на 10 ноември е имало подобна улица в столицата, но след това е била преименувана по настояване на неизвестен престараващ се “демократ”, който подхвърлил, че щом е герой на социалистическия труд, този човек вероятно ще да е бил някакъв активен борец или председател на ТКЗС…

В днешното ни все по-бездуховно време ни е нужна историческа памет и изказване на признателност към героите ни – съграждани и сънародници!

Прочее, без отговор остана и двукратното ни предложение до Общинския съвет – Ямбол да увековечат името на големия патриот (доброволец в 2 войни!) и най-почитан лекар в града за времето си д-р Петко Момчилов, оклеветен, осъден на смърт и безцеремонно разстрелян през 1951 г.

А нима не заслужават своето признание и увековечаване самоотвержените столичани, спасили от вълните на Черно море деца и удавили се от преизтощение – Христо Стефанов и Петър Тодоров (през 2012 г., край Синеморец) и Григор Кумитски (юли 2015 г.)?

Използвам случая да Ви поканя на поредното традиционно отбелязване на Деня на Спасението, който е създаден през 2005 г. и е официализиран от МС с Решение 1039/20. 12. 2012 г.; така България стана единствената страна в ЕС, която почита своите сънародници, загинали при спасяване на човешки живот.

Тържественият ритуал е на 15 август, понеделник; изразява се в 1-минутно мълчание точно в 12 ч. пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (в градинката пред ВМА).

Tags: , , , ,

Comments are closed.