Деца убиват деца!!!

“Деца раждат деца” е дъвката, която дъвчем от дълги години, имайки предвид 12-13-годишните родилки.

Но вече ще запеем друг, още по-тревожен рефрен: “Деца убиват деца”!!

Помните ли, преди години едни пикли от Пловдив удушиха съученичката си и я захвърлиха на тавана само защото била по-хубава от тях и момчетата я задиряли повече. В съда се хилеха… Получиха някакви минимални присъди; сигурно отдавна са ги излежали, но онова злощастно девойче вече е изгнило в земята и никога няма да стане майчица, а родителите ѝ вечно ще ходят в черно.

Завчера хванаха онзи пубер, който бе наръгал с нож право в сърцето нещастния Георги. Съучениците му са го разпознали на снимката, разпространявана от полицията, но си траели, спотайвали се – защо да си развалят рахатлъка.

Ден по-късно България отново изтръпна: момче убило с ритник в корема 11-годишно момиче. Вероятно му е спукало далака или черния дроб. Кой да му е казал колко опасно е да се удря там?

Агресивността заля света. Не подмина и нашите подрастващи. Нищо чудно – телевизиите са пълни с филми, където разни татуирани рамбовци с квадратни глави първо стрелят, после питат кой си.

Откога пледираме към министрите на образованието да въведат задължително обучение по здравна култура, защото тя е в основата на предпазването от болести, вкл. венерически, а също – и от агресия. Никакъв отговор.

Призовавах ги да въведат и изучаване на най-родолюбивите ни творби. В отговор: изхвърлиха от учебниците безсмъртните “Записки по българските въстания”, великите стихове на Вазов от “Епопея на забравените”, ботевите песни “Хаджи Димитър” и “Обесването на Левски”, “Вяра” на Вапцаров. Предложих им и да се наизустява “Молитва” на Вазов – с която навремето си лягахме в креватчетата и ни правеше по-добри; а преди началото на учебните занятия българчетата да пеят “Де е България” или “Тих бял Дунав”. Презрително мълчание…

Да не се чуди служебният министър, а също и идващите след него властници защо децата ни се ритат, псуват, пушат, пият и се ръгат с ножове.

И защо убиват връстниците си.

Защото духовността им (неразривна част от нея са родолюбието и здравната култура!) е изтръгната.

От самите учители.

Comments are closed.