Доц. Атанас Мангъров, цитат от вестник Труд: За да използваш хомеопатия си или глупак, или мошенник

По повод излъчената на  20.11.2017 г. рубрика на тема « За и Против хомеопатията », в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air

За пореден път, погазвайки всякакви принципи на колегиалност и етика, доц. Атанас Мангъров отправи обидни квалификации към лекарите-хомеопати и към метода хомеопатия.

Мотивацията на лекарите да практикуват хомеопатия, според доц. Мангъров, е свързана единствено и само с възможността да взимат пари от пациентите, повече отколкото ако практикуват като алопати. Метода хомеопатия той определи като шарлатания.

Кой всъщност е проф. Атанас Мангъров и каква е неговата мотивация за честите му медийни изяви на тема хомеопатия ?  Отговор на този въпрос можете да намерите на адрес :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2905419/

 

Доц. Мангъров е регионален експерт на CEVAG / Централноевропейска консултативна група за ваксиниране / за България. В CEVAG са привлечени регионалните експерти на десет централноевропейски страни: България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Турция. Целта на CEVAG е да насърчава ефикасното и безопасно използване на ваксини за предотвратяване, контрол и, ако е възможно, за ликвидиране на инфекциозните заболявания, чрез повишаване на осведомеността за ваксинацията и съставянето и разпространението на подходяща за целта информация.

 

Доцент Атанас Мангъров е доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към Медицински Факултет на МУ-София. Доц. Мангъров е началник на Първо детско отделение към СБАЛИПБ „Проф.Ив.Киров ЕАД“ София. Той е посочен като научен консултант на Wyeth, GSK, Aventis Pasteur, Solvey Pharma.

 

Използваме случая, за да потвърдим за nти път, че клиничната хомеопатия не е нито против ваксините, нито против рационалното използване на антибиотици и кортикостероиди.  Ако някои колеги се съмняват,  могат да бъдат организирани съответни дебати, но само между лекари експерти в тази област.

Дискусии в медиите пред широката общественост, каквито доц. Мангъров многократно провокира, не са безкористни.  Бихме препоръчали на доц. Мангъров вместо да обикаля медиите, за да очерня колегите си, които практикуват хомеопатия, чиито метод и медикаменти, той очевидно не познава, да посвети изявите си по медиите си на промоцията на ваксините – област, в която той има и интереси и компетентност.

Tags: 

Comments are closed.