Ще има ли лекари в “Спешна помощ”?

Твърде вероятно е в скоро време да няма колеги за столичната “Спешна помощ”! Там са заети само 110 от 190-те щатни бройки, т. е. почти половината. Още по-малко са сестрите: работят 56 от нужните 106. Така се сформират едва 18 от необходимите 30 екипа.

Лесно може да си представим ужасяващата натовареност на колегите в столичната “Спешна помощ”, както и да си обясним станалите пословични закъснения на линейките (също и парадокса голяма част от новите коли да бездействат на паркинга на Сточна гара). Въпросът е повече от скандален.

А разковничето е наглед съвсем просто: удвояване, защо не – и утрояване на крайно мизерните заплати в “Спешна помощ” (не повече от 600 лв). Докогато това положение продължава, лекарите и сестрите в нея ще намаляват.

Честно казано, вече ни омръзна да повтаряме едни и същи очевадни проблеми в българското здравеопазване: отсъствието на работодателите и пациентите при договарянето и сключването на НРД; недостигът на специалисти, обезпечени от държавата клинични ординатури и лекари в “Спешна помощ” и пр. Вярно, въпросът пак (както винаги) опира до проклетите пари. Някой обаче иска ли ги настоятелно?!

Tags: 

Comments are closed.