Интелектът на камъка

В един и същ час по две национални телевизии гледахме съвършено разнопосочни теми.

По БНТ – за предимствата, но и опасността от изкуствения интелект. В скоро време той ще може почти всичко – от изместването на хората от милиони работни места до унищожаването на човечеството. Това е напълно възможно. Навремето Ал. Блок е възкликнал към първия самолет, когото видял: “Как е възможно да летиш без душа?”  Изкуственият интелект, роботът, няма душа – затова е изключително опасен. Ще унищожи цялата Земя, без да пророни и сълза за което и да е страдащо дете.

По Нова пък излъчиха напоителен репортаж за една стара българомохамеданка от гоцеделчевското село Крибул. Тя сладкодумно убеждаваше репортерката, че може да поставя диагнози и да лекува чрез леене на куршум, а камъкът в околностите има чудодейно влияние буквално върху всички възможни болести в света. Важното е да се провреш под него и да завържеш дрехата си на някое от дърветата в горичката. Ако пръснеш сол по кьошетата на стаята, ще ти изчезне стресът. Иначе всички болести идвали от завист. За вируси и бацили бабата не е и чувала.

Понятието “здравен туризъм” има пълно покритие в това сгушено под минарето на джамията си Крибул. Няма нужда от лекари, от опитни специалисти, от рентген, скенер или ядрено-магнитен резонанс: тамошната знаменита бабичка-звезда ще ти лее олово, ще пипнеш гранитната скала, ще оставиш ризата или якето си в гората и веднага ще се оправиш – и от рак, и от мерак. И всичките тези нелепости ще ти бъдат безплатно рекламирани по национален телевизионен канал.

От изкуствения интелект – до камъка и разтопеното олово.

Къде е човечеството – къде сме ние: преценете сами.

Comments are closed.