Никой не е забравен

Към тъжния списък на колегите, загинали при изпълнение на служебния си дълг, чиято памет от 2005 г. честваме на 15 август, Националния ден на спасението, ще прибавим, макар и със 130-годишно закъснение, още 2 имена.

Д-р Начо Планински е вторият (след д-р Георги Миркович) управител на сливенската болница, на която е начело от 15 септември 1879 г. до 13 ноември 1895 г., когато умира, заразен от болестта на свой пациент. 

Милосърдна сестра Мария Ганчова, председателка на женското дружество “Майчина грижа” – Габрово. Почива от коремен тиф, заразена от болните руски войници, за които се грижи в инфекциозното отделение на габровската болница, декември 1878 г.

 В този печален списък ще зачислим и името на проф. Димитър Шойлев, бивш председател на Етичната колегия на БЛС и председател на Столичната лекарска колегия. Научихме подробностите от в. “Галерия”, където е публикувано интервю със съпругата му, прекрасната актриса Ванча Дойчева.

Големият наш ортопед, макар че през последните 2 години, както бе известно, беше с ХБН и 3 пъти седмично на хемодиализа, не е спрял нито ден, дори и след процедурите си, да преглежда и оперира. Във фаталното ранно утро на 16 април т. г., след обичайното елегантно обличане (ходеше винаги с чиста риза и вратовръзка) и напарфюмиране, е тръгнал към клиниката, макар да не се е чувствал никак добре: бил е силно отпаднал и изглеждал страшно блед.

На молбите и увещанията на съпругата си да остане вкъщи, отговорил, че не може да не отиде, защото ще го чакат пътуващи в момента болни от провинцията, записали се за приемния му час. Седнал в колата си, но нямал сили да я запали и издъхнал в ръцете на г-жа Дойчева. Това неоспоримо означава, че е починал на път към пациенти, т. е. при изпълнение на служебния си дълг.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.