На вниманието на г-жа Светлана Йорданова, заместник-минитсър на здравеопазването: Проект за Регламент за държавно и всенародно отбелязване на Деня на спасението, 15 август

Учредява се НАГРАДА – ПОЧЕТЕН ЗНАК “ЧОВЕКОЛЮБИЕ” (плакет с образа на д-р Стефан Черкезов).

Копие: УС на БЛС; ЦКПЕ

 

Носителите му се определят съвместно от МС, МВР, МО, МЗ, МТСП, “Червен кръст”, БЛС, СБЖ, КНСБ, КТ “Подкрепа”, “Противопожарна”, БАСЗГ; “Пирогов”, в. “Български лекар”.

 

Регламент: Почетният знак “Човеколюбие” се връчва за проявено човеколюбие на лекари, кръводарители, планински и водни спасители, полицаи, м. с., огнеборци, други граждани, с принос в спасяване на хора и изразена професионална самоотверженост, лична храброст и гражданска доблест.

Ритуали. Вечерта на 14 август се организира Тържествена Заря-проверка (по подобие на 1 юни). След това “Почетният знак” се връчва в МС от вицепремиера по социалната политика (а може – и лично от премиера).

МС и останалите субекти призовават гражданите и своите членове и служители да изпълнят и традиционния ритуал: на 15 август за застанат мирно за 1-минутно мълчание точно в 12 ч. (по подобие на 2 юни).

Денят на Спасението е създаден през 2005 г. по предложение на в. “Български лекар”, със съдействието на ВМА, МЗ, КНСБ, КТ “Подкрепа”, Общонационално сдружение “Мати Болгария”, Противопожарна охрана; официализиран е от МС (Решение 1039/20. 12. 2012; ДВ/28. 12. 2012).

Предложенията за носители на Почетния знак “Човеколюбие” се дават целогодишно в кабинета на зам.-министъра на здравеопазването по социална медицина и/или редколегията на в. “Български лекар”.

Носителите се определят от 5-членна комисия с вишегласие.

За в бъдеще Почетен знак “Човеколюбие” може да придобие статут на орден (ще бъде единствен в света!).

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.