Много е просто: Ефективен контрол

”Доколко се поставят безразборно стентове, е болен въпрос, който винаги е бил спорен. На няколко пъти сме отправяли предложение към НЗОК да се създаде експертен съвет от лекари, на които самата гилдия има доверие, за да бъдат използвани за помощ при решения. Не трябва да ни глобяват за пропусната запетайка или подпис, защото в спешност при работа в болницата една запетайка е последното, което един лекар гледа. Пропусната е запетайката, защото екипът мисли как да спаси живот, а не къде да постави запетайката. Работата на НЗОК я виждам в това да събере около себе си кръг от специалисти, които да ѝ помагат.

Непрекъснато изникват нови и нови центрове за инвазивна кардиология. Трябва да има ефективен контрол – много просто е. Никъде по света няма такава липса на контрол от органите, които заплащат медицинските дейности и от органите, които би трябвало да следят качеството ѝ. Има си норматив: на един център, който поставя по-малко от 50 клапи годишно, не би трябвало да му се разреши да продължава дейност.

Никога не бих говорила срещу колегите си, защото знам колко е труден и тежък пътят на всеки доктор. Както във всяка една професия, и при нас има хора, които са много добри, както и такива, които са случайно попаднали. Страх ме е, че няма да остане добър доктор в България с оглед негативната кампания в обществото и медиите против лекарите. Медицината не е всеможеща – ние не можем да гарантираме, че ще излекуваме всички хора. За съжаление, човешкият живот има край, но не защото докторът е убил пациента си, а защото не е могъл да го спаси. =

Обществото забрави 99-те процента от кадърните лекари и се фокусира върху единия процент посредствени или деморализирани. В крайна сметка огромната част колеги си вършат безукорно работата в условията, при които са поставени, а те са ужасни. Понякога се поставям на мястото на млад лекар и се чудя как издържат тези деца на безкрайно големия и различен натиск. Не само професионален – защото това е достатъчно психически натоварена програма.

Непрекъснато се говори само за заплати. Да, огромно значение има, защото млади хора, които трябва да гледат семейство, се опитват да работят на по 2-3 места, за да могат да компенсират, а един уморен лекар не е напълно адекватен. Освен това има пациенти, които ругаят непрекъснато и се държат безобразно. Обществото не зачита младите лекари, на които се налага дори да си заплащат специализацията си. важен фактор са и условията, при които работят, и възможността за развитие.”

 

Проф. Юлия Джоргова, в. “Труд”/10 август

Tags: 

Comments are closed.