Документация/”Български лекар”

УВАЖАЕМИ ДОКТОР НАЙДЕНОВ,

Приемете моите поздрави по случай тържественото отбелязване за 14-та поредна година на 15 август – Деня на Спасението, създаден по Ваша инициатива, с подкрепата на ВМА и съдействието на МЗ, БЛС, БЧК и синдикатите и обявен през 2012 г. от МС за Ден за изказване на признателност към загиналите при спасяване на човешки живот. Този ден е повод да изкажем почит пред паметта на д-р Стефан Черкезов и другите ни сънародници, превърнали се в герои в мирно време.

Днес свидетелстваме своето признание към забележителния подвиг на българите, пожертвали себе си, за да спасят други хора. Сред тях са и над 130 лекари и 20 м. с., починали от изтощение след извършване на тежки среднощни операции, след заразяване с болестите на свои пациенти или при катастрофи с линейки на път към тях.

Приветствам усилията Ви да увековечите спомена за благородното им дело, като осигурите възможност на българския народ да се преклони пред тяхната саможертва – ярък пример на храброст, висок морал, отговорност и човеколюбие. Подкрепям и стремежа Ви да не бъде забравен самоотвержения акт на 26-годишния лекар на с. Стрелец д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от горящ автобус, но сам той умира от тежките си изгаряния.

Поклон пред паметта на д-р Черкезов и на всички българи, загинали при спасяване на човешки живот!

 

Кирил Ананиев,

Министър на здравеопазването

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.